Zakumaj.pl

Wielkanocny pasztet z kaczki

Wielkanocny pasztet z kaczki

Święta to czas, kiedy na stołach pojawia się mięso, na co dzień ignorowane – kaczka oraz królik. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Kaczkę można upiec, nadziewać, wykonać z niej sos, a także popularne wielkanocne danie, mianowicie pasztet. Nie jest on trudny do wykonania, więc można pokusić się o samodzielne przygotowanie przysmaku i zaskoczyć wszystkich gości.

  • Składniki na pasztet

    Składniki na pasztet

    Dobry pasztet to dobre składniki, warto przygotować je odpowiednio wcześnie, żeby nie musieć wychodzić do sklepu w czasie gotowania. Wśród niezbędnych produktów spożywczych znajdują się:
    * 1,5 kg kaczego mięsa,
    * 5 ziaren ziela angielskiego,
    * 3 liście laurowe,
    * 1 pietruszka (korzeń),
    * 1 mały seler,
    * 1 marchewka,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 2 duże cebule,
    * 2 czerstwe bułki,
    * 60 dag wątróbki drobiowej,
    * 5 jaj,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * gałka muszkatołowa.
    Warto przygotować również brytfannę lub podłużną formę do pieczenia ciasta. Jest ona o tyle wygodniejsza, że łatwiej kroi się pasztet, gdy już jest gotowy.

  • Krok pierwszy

    Mięso kaczki, mogą to być różne elementy zwierzęcia, niekoniecznie tylko piersi lub udka, ugotować z liściem laurowym, selerem, pietruszką, marchewką oraz zielem angielskim. Gotowanie powinno trwać przez 90 minut. Kiedy mięso jest już ostudzone, należy zemleć je – razem z warzywami – przez maszynkę, przynajmniej 2 razy. Wody pozostałej po gotowaniu mięsa nie wylewać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę obrać z łupinek i pokroić na małe kawałki. Czosnek zmiażdżyć w prasce. Oliwę z oliwek podgrzać lekko na patelni, dodać czosnek i cebulę, a następnie pokrojoną na kawałki wątróbkę. Smażyć, aż mięso będzie podpieczone i zarumienione.

  • Krok trzeci

    W bulionie pozostałym z gotowania mięsa zamoczyć bułki i pozostawić je, aż nabiorą miękkości. W tym samym czasie do zmielonego mięsa z kaczki dodać zmieloną wątróbkę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Rozmiękłe bułki przepuścić przez maszynkę i dodać do reszty składników, wyrabiając wszystko na gładką, jednolitą masę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową masę przełożyć do foremki lub do brytfanny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec w nim pasztet przez 90 minut. Ostudzony przysmak można podawać z chlebem, z chrzanem lub z sosem tatarskim.