Zakumaj.pl

Przepis na słodki dżem z czerwonych pomidorów

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na słodki dżem z czerwonych pomidorów

Pamiętasz, jak w jakimś programie kulinarnym lub może od twojej mamy czy babci słyszałaś, że do pomidorowej albo podsmażanych pomidorów warto dodać trochę cukru? Choć to może wydawać się dziwne, ale to właśnie warzywo w połączeniu ze słodyczą cukru pokazuje swój prawdziwy smak. Warto więc dodać szczyptę białych kryształków za każdym razem, gdy gotujesz coś z pomidorów. Pomidory w wydaniu słodkiego dżemu natomiast to przysmak Hiszpanów. Oni nie widzą nic dziwnego w tym właśnie połączeniu. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni i uwielbiasz próbować nowych rzeczy, koniecznie przygotuj ten pyszny dżem i zaskocz całą swoją rodzinę.

  • Obieranie pomidorów

    Pomidory trudno jest dobrze obrać bez sparzenia, dlatego też najpierw wrzuć je na kilkanaście sekund do wrzątku. Przed wrzuceniem do gorącej wody zaś natnij mały krzyżyk na ich spodzie. Dzięki temu będzie ci je potem łatwiej obrać. Zanim przejdziesz do kolejnego etapu, wydrąż tę twardą i zieloną część z każdego pomidora.

  • Gotowanie pomidorów

    Gotowanie pomidorów

    Obrane i wydrążone pomidory pokrój w ćwiartki, jeśli są małe, albo w większą kostkę, jeśli są duże. Wrzuć je do średniej wielkości garnka. Ważne, aby garnek ten miał nieprzywieralne dno. Gotuj pomidory na małym ogniu, aż powoli zaczną się rozpadać.

  • Dodawanie pozostałych składników

    Kiedy pomidory będą już się rozpadać, wówczas dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz cukier. Całość zamieszaj. Od tej pory stój przy palnikach i sprawdzaj, czy pomidory nie przywierają do dna i nie palą się – zapach spalenizny mógłby zepsuć smak dżemu. Kiedy pomidory będą już naprawdę miękkie i powoli zacznie powstawać pomidorowa breja, wówczas zmiksuj je przy pomocy blendera, a następnie jeszcze przez około 10 minut gotuj na wolnym ogniu.

  • Przelewanie do słoików

    Uszykuj kilka małych słoiczków. Następnie umyj je i pozostaw do wyschnięcia. Tę czynność wykonaj przed włożeniem pomidorów do garnka.

    Za pomocą łyżki lub chochlą przekładaj jeszcze gorący dżem do słoików. Następnie postaw je do góry dnem i pozostaw je tak na kilka godzin, aż wystygną. Każdy ze słoików opisz nazwą przetworu oraz datą jego wykonania.

  • Serowanie

    Serowanie

    Dżem z pomidorów możesz kłaść na suchym pieczywie, na pieczywie z masłem, z wędliną, a także na żółte oraz białe sery. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

1 kg pomidorów

200 – 250 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 kg pomidorów 200 – 250 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny