Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na klasyczny Yorkshire Pudding

Opiekun artykułu: olaszmeja
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na klasyczny Yorkshire Pudding

Przepis na klasyczny Yorkshire Pudding

Yorkshire Pudding to klasyczna potrawa pochodząca z kuchni angielskiej. Zjada się ją na zasadzie dodatków do mięs i jest nieodłącznym elementem stołu bożonarodzeniowego. Yorkshire Pudding jest tak uwielbiany oraz popularny, iż w Wielkiej Brytanii obchodzi się nawet jego uroczysty dzień. Ten angielski przysmak składa się tylko z kilku składników, które mogą nam przypominać o naleśnikowym cieście, a na dodatek nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego też wypróbuj ten przepis już dziś i podaj Yorkshire Pudding zamiast naszych ziemniaków.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

140 g mąki pszennej

200 ml mleka

4 jajka

olej dobrej jakości

forma do muffinek

140 g mąki pszennej 200 ml mleka 4 jajka olej dobrej jakości forma do muffinek
  • Przygotowanie ciasta

    Do dużej miski wlej mleko oraz wbij jajka. Wymieszaj je ze sobą oraz dodaj szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji, bez żadnych grudek. Możesz sobie pomóc mikserem.

  • Nagrzanie formy

    Trikiem, jaki należy wykonać, by nasz Yorkshire Pudding się udał, jest nagrzanie formy. Weź formę do muffinek i do każdego wgłębienia nalej trochę dobrej jakości oleju – około połowy łyżeczki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i włóż do niego formę na pięć minut. Po upływie tego czasu wyjmij ją ostrożnie, żeby się nie poparzyć, i odstaw. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.

  • Przekładanie ciasta

    Do rozgrzanej formy nakładaj ciasto, mniej więcej do ¾ otworu. Następnie przełóż blachę jeszcze raz do piekarnika. Potrawa będzie gotowa za około 35 minut – poznasz to po brązowym kolorze. Pamiętaj, aby w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek od piekarnika.

  • Serowanie

    Serowanie

    Yorkshire Pudding powinnaś serwować z warzywami, np. brokułami, marchewką z groszkiem oraz mięsem z sosem – to właśnie sos jest tutaj kluczowym dodatkiem. Enjoy your meal!

Popularne tagi
  • przepis na jajka po szkocku
  • kasza jaglana na słodko
  • sposób gotowania kaszy jaglanej
  • danie z jaj
  • witamina c
  • przepis na sigara boregi
  • doprawianie jedzenia
  • bułka tarta
  • czosnek granulowany
  • składniki spożywcze
  • nabiał
  • zdrowe odżywianie
  • podwieczorek wielkanocny
  • ziarna kaszy jaglanej
  • sigara boregi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising