Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?

Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?
Pierniczki są nieodłącznym elementem bożonarodzeniowego stołu. Można wykonywać je na różne sposoby, dodając wiele aromatycznych przypraw. Jednym z lepszych aromatów jest pomarańcza, która sprawia, że ciasteczka są wyjątkowo smaczne. W poniższym artykule znajdują się sprawdzone wskazówki, jak przygotować pierniczki pomarańczowe.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Aby pierniki udały się zgodnie z oczekiwaniem i cieszyły podniebienie, potrzebne są następujące składniki: 
 * 350 g mąki,
 * 170 cukru pudru,
 * 150 g miodu,
 * 30 g masła,
 * 1 jajko,
 * 1/2 łyżeczki kakao,
 * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
 * 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
 * 2 pomarańcze.
- Krok pierwszy  - Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka przełożyć masło, dodać miód i roztopić oba składniki na wolnym ogniu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Dosypać kakao oraz przyprawę korzenną. 
- Krok drugi  - Cukier puder oraz mąkę przesiać do jednej miski. Wsypać sodę oczyszczoną i zamieszać łyżką. Następnie wlać do miski masło z dodatkami, wbić jajko, po czym przejść do zagniatania ciasta. Powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję, z której swobodnie uda się uformować kulę. Nie może być zbyt mokre ani lepkie. 
- Krok trzeci  - Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość 0,5 cm. Z powstałego placka zacząć wycinać pierniczki o dowolnych kształtach, najlepiej świątecznych.Układać je na blaszce, a gdy będzie pełna, wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 – 10 minut.Po wystudzeniu ozdobić pierniczki białym albo kolorowym lukrem, a w czasie świąt podawać jako doskonały deser. 


















