Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?

Opiekun artykułu: pynia
Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?

Jak przyrządzić pyszne pierniczki pomarańczowe?

Pierniczki są nieodłącznym elementem bożonarodzeniowego stołu. Można wykonywać je na różne sposoby, dodając wiele aromatycznych przypraw. Jednym z lepszych aromatów jest pomarańcza, która sprawia, że ciasteczka są wyjątkowo smaczne. W poniższym artykule znajdują się sprawdzone wskazówki, jak przygotować pierniczki pomarańczowe.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby pierniki udały się zgodnie z oczekiwaniem i cieszyły podniebienie, potrzebne są następujące składniki:
    * 350 g mąki,
    * 170 cukru pudru,
    * 150 g miodu,
    * 30 g masła,
    * 1 jajko,
    * 1/2 łyżeczki kakao,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
    * 2 pomarańcze.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, po czym zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka przełożyć masło, dodać miód i roztopić oba składniki na wolnym ogniu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Dosypać kakao oraz przyprawę korzenną.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukier puder oraz mąkę przesiać do jednej miski. Wsypać sodę oczyszczoną i zamieszać łyżką. Następnie wlać do miski masło z dodatkami, wbić jajko, po czym przejść do zagniatania ciasta. Powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję, z której swobodnie uda się uformować kulę. Nie może być zbyt mokre ani lepkie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość 0,5 cm. Z powstałego placka zacząć wycinać pierniczki o dowolnych kształtach, najlepiej świątecznych.Układać je na blaszce, a gdy będzie pełna, wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 – 10 minut.Po wystudzeniu ozdobić pierniczki białym albo kolorowym lukrem, a w czasie świąt podawać jako doskonały deser.

Popularne tagi
  • orzechy
  • dieta
  • bulion
  • kapusta
  • smażenie
  • seler
  • przystawka
  • impreza
  • barwnik spożywczy
  • przetwory
  • imbir mielony
  • grzyby suszone
  • barwnik
  • przepis na ciastka cytrynowe
  • lukier
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising