Pomysł na pyszne rogaliki z nadzieniem

Pomysł na pyszne rogaliki z nadzieniem
Zgrabne rogaliki to jeden z najlepszych przysmaków. Mogą służyć zarówno za deser, jak i za drugie śniadanie. Są smaczne, słodkie i sycące, w zależności od rodzaju nadzienia, jakie się do nich włoży. Najlepsze rogaliki to zdecydowanie te, które przygotowało się samodzielnie. Mają idealną kruchość, nadzienie zgodne z oczekiwaniami i powodują, że zjedzenie jednego to zdecydowanie za mało.
- Składniki spożywcze na rogaliki  - Do przygotowania rogalików potrzebne będą odpowiednie produkty spożywcze, a wśród nich: 
 * 1/2 kg mąki pszennej,
 * 1 kostka margaryny,
 * 1 słoik marmolady,
 * 2 jajka,
 * 8 łyżek cukru,
 * 4 łyżki śmietany,
 * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 * cukier puder.
- Krok pierwszy  - Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i umieścić na szerokiej stolnicy. Na środku zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko, dodać śmietanę oraz posiekaną drobno margarynę. 
- Krok drugi  - Zacząć wyrabiać ciasto, zagniatając je na jednolitą masę. Gdy uzyska się odpowiednią konsystencję, podzielić uzyskaną masę na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość 1 cm, a następnie pokroić nożem na 12 identycznych trójkątów. 
- Krok trzeci  - Przy szerszej krawędzi każdego trójkąta nałożyć 1 łyżeczkę marmolady, po czym zacząć zawijać ciasto, tworząc rogalik. Wszystkie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej nie przepełniać blaszki i ułożyć na niej maksymalnie 12 rogali, pozostawiając pomiędzy nimi miejsce na wyrośnięcie.Piec przysmaki przez 20 – 30 minut. Ostudzić, a przed podaniem posypać mocno cukrem pudrem. 


















