Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszny chrzan do karpia?

Jak przyrządzić pyszny chrzan do karpia?

Ryba sama w sobie smakuje bardzo dobrze, jednak nie oznacza to, że nie można jej urozmaicić. Przyprawy to czasami za mało, dlatego warto zainteresować się chrzanem. Karp z dodatkiem chrzanu jest wyśmienitym posiłkiem na świąteczny obiad, kolację, a nawet śniadanie. Szczególnie dobrze smakuje, jeżeli chrzan był wykonany samodzielnie.

  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Wykonanie chrzanu jest proste, lecz zanim przejdzie się do tego etapu, konieczne jest zebranie następujących składników:
    * 180 g chrzanu ze słoika,
    * 2 jajka,
    * 2 łyżki śmietany,
    * 1 łyżeczka musztardy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zakupiony chrzan przełożyć do sitka o drobnych oczkach. Pozwolić, żeby woda opadła, a następnie wycisnąć go dokładnie z wilgoci. Można dociskać go łyżką do sitka, aby pozbyć się jak największej ilości wody.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Chrzan przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Trzeba tego szczególnie dobrze dopilnować, ponieważ jajka na miękko nie będą nadawać się do dalszego procesu. Wystudzić i obrać ze skorupki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski z chrzanem, dodać śmietanę oraz musztardę. Zacząć mieszać łyżką, aż uzyska się połączenie wszystkich składników.Tak wykonany chrzan nadaje się doskonale do podawania go z karpiem zarówno na zimno, jak i na ciepło.