Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszny gulasz?

Opiekun artykułu: wikusiama
Jak przyrządzić pyszny gulasz?

Jak przyrządzić pyszny gulasz?

Kiedy na dworze hula zimny wiatr, z chęcią zjada się coś ciepłego oraz sycącego. Lekkie sałatki letnie odchodzą w niebyt i chce się przede wszystkim posiłków konkretnych, gorących oraz smacznych. Takie wymagania spełnia tradycyjny gulasz, który smakuje wyśmienicie zarówno z plackami ziemniaczanymi, jak i z ryżem.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przyrządzić gulasz, trzeba zadbać o dobre składniki, które pozwolą go ugotować. Należą do nich przede wszystkim:
    * 1,2 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka),
    * 1 marchewka,
    * 1 pietruszka,
    * 1 duży pomidor,
    * 2 cebule,
    * 1 łyżka mąki,
    * 2 łyżki śmietany,
    * 3 liście laurowe,
    * 6 ziaren ziela angielskiego,
    * chili mielone,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane mięso oczyścić ze zbędnych elementów, głównie warstw tłuszczu. Można umyć je pod zimną wodą i osuszyć. Pokroić całe w kostkę i rozpocząć przysmażanie. W garnku albo w brytfannie podgrzać olej i wrzucać mięso, jednak nie w całości, ale partiami. Po wrzuceniu całego naraz mięso zacznie się gotować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić ją. W czasie kiedy będzie się rumienić, zająć się pozostałymi. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki i pokroić na plasterki albo w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podsmażonego mięsa wrzucić wszystkie warzywa, łącznie ze smażoną cebulą. Dodać wodę, wlewając jej tyle, żeby zrównała się z poziomem mięsa. Zamieszać i pozostawić na ogniu przez 5 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Doprawić gulasz przyprawami. Gdy chce się uzyskać ostrzejszy smak, dodać więcej chili. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Zostawić danie na ogniu jeszcze 5 – 10 minut, po czym podawać.Gulasz może być jadany z chlebem, z ryżem, ziemniakami albo innymi dodatkami. Jest sycący oraz doskonale rozgrzewa.

Popularne tagi
  • brytfanna
  • przygotowanie kurczaka z grilla
  • ocet balsamiczny
  • dania z grzybami
  • przepis na sałatkę
  • pesto
  • awokado
  • danie sezonowe
  • szalotka
  • cytryna
  • przepis na kotlety z pomidorami
  • tajskie curry
  • kafir
  • zdrowe danie
  • chrzan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising