Advertising
Zakumaj.pl

Sposób wykonania zrazów z ogórkiem kiszonym

Opiekun artykułu: empiczek
Sposób wykonania zrazów z ogórkiem kiszonym

Sposób wykonania zrazów z ogórkiem kiszonym

Zrazy są jedną z najbardziej znanych potraw polskich. Przepis na różne rodzaje zrazów można znaleźć w licznych staropolskich księgach kucharskich, z daniami typowymi przede wszystkim dla szlacheckich stołów. Wspomina o nich nawet nadworny kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego. Obecnie nie są daniem podawanym tylko w elitarnych restauracjach, lecz pojawiają się na stołach najczęściej od święta. Skoro zbliżają się święta wielkanocne, warto wiedzieć, jak przygotować wyjątkowy obiad.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów spożywczych potrzeba?

    Jakich produktów spożywczych potrzeba?

    Świeże składniki to podstawa udanych zrazów. Zanim przejdzie się do gotowania, konieczne jest przygotowanie następujących produktów:
    * 8 plastrów mięsa wołowego,
    * 8 plasterków słoniny,
    * 2 cebule,
    * 2 ogórki kiszone,
    * 1 kostka rosołowa,
    * 8 łyżeczek musztardy,
    * 1 łyżka mąki,
    * pieprz,
    * papryka mielona ostra,
    * sól,
    * olej.
    Jeżeli nie przepada się za słoniną, można z niej zrezygnować i dodać kawałek kiełbasy albo podwójną porcję cebuli.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Plasterki mięsa wołowego umyć pod zimną wodą i delikatnie osuszyć. Jeśli są nadmiernie grube, rozbić je tłuczkiem, ale uważając, żeby nie doszło do przerwania mięsa.Ogórki (można je obrać ze skórki, lecz nie jest to konieczne) pokroić na ćwiartki. Cebule obrać z łupinek. Połówkę pokroić na piórka, kładąc je obok ogórków, a resztę drobno posiekać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W garnku rozrobić kostkę rosołową w 500 ml gorącej wody. Plastry wołowiny posmarować musztardą. Posypać pieprzem, papryką mieloną, a następnie położyć na nich po kawałku ogórka, słoniny oraz cebulę. Zawinąć mięso w ciasną roladkę. Jeśli pomimo zawinięcia roladka rozwija się, można ją związać sznurkiem jutowym lub nitką.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na patelni rozgrzać olej. Położyć na nim roladki i przysmażać je z obu stron na dużym ogniu. Dodać posiekaną wcześniej cebulę, zmniejszając płomień pod patelnią. Wlać wywar z kostki, doprawić solą oraz pieprzem i przykryć patelnię pokrywką. Dusić potrawę aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Jeśli na końcowym etapie sos będzie zbyt rzadki, dodać mąkę i wymieszać.Zrazy, zwane również roladkami wołowymi, podawać z ziemniakami, z kluskami albo tylko z surówką. W każdej wersji będą smakowały wyśmienicie, jak danie prosto ze stołu staropolskiego hrabiego.

Popularne tagi
  • mięso
  • nadzienie pieczarkowe
  • przepis na kurczaka z sałatą
  • naczynie żaroodporne
  • przekąska
  • kurczak z cytryną
  • sos mole
  • kurczak kung pao
  • meksykański placek
  • marynata miodowa
  • przygotowanie kurczaka z grilla
  • mielone chili
  • papryka faszerowana
  • tradycyjny bigos
  • jadłospis
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising