Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszny mus kawowy z czekoladą?

Opiekun artykułu: ewelinas
Jak przyrządzić pyszny mus kawowy z czekoladą?

Jak przyrządzić pyszny mus kawowy z czekoladą?

Gdy w Twojej rodzinie jest wielu kawoszy lub gdy sam jesteś wielbicielem kawy, pomyśl o deserze w ulubionym smaku. Może być nim już nie tylko kubek pachnącej kawy, lecz także mus o jej smaku. Szybki do zrobienia, smaczny i wart podania zarówno na co dzień, jak i od święta. W poniższym artykule możesz poznać sprawdzony przepis na taki przysmak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Do wykonania smacznego musu niezbędne jest przygotowanie dobrej jakości składników, wśród których powinny znaleźć się następujące elementy:

    * 150 ml śmietany kremówki,

    * 125 g serka mascarpone,

    * 100 g czekolady gorzkiej,

    * 6 łyżek mocnej kawy,

    * 2 łyżki cukru pudru,

    * kakao,

    * pianki marshmallow (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować rondel i wlać do niego trochę wody. Czekoladę połamać do miski lub do nieco mniejszego garnka od pierwszego.

    Rondelek z wodą postawić na gazie i gdy zawartość zacznie parować, postawić na nim miskę lub garnek. Rozpuszczać czekoladę nad parą wodną, raz po raz mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Serek przełożyć do miski średniej wielkości. Zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukru pudru. Należy uzyskać puszystą, gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywną masę. Przed rozpoczęciem ubijania dobrze wstrząsnąć pojemnikiem z kremówką, aby cały tłuszcz z dna kubka zmieszał się z pozostałą częścią płynu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do ubitego serka mascarpone dodać zaparzoną kawę, roztopioną czekoladę oraz ubitą śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej silikonową lub plastikową łyżką. Gotową masę przełożyć do ozdobnych pucharków, po czym włożyć do lodówki. Idealny efekt musu uzyska się po włożeniu pucharków do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed podaniem, ozdobić podwieczorek piankami marshmallow i tak podawać do zjedzenia. Smacznego!

Popularne tagi
  • anyż w proszku
  • antyoksydanty
  • tykwa do yerba mate
  • ajerkoniak
  • organizm
  • maliny
  • układ nerwowy
  • woda
  • picie w czasie diety
  • sposób parzenia herbaty rooibos
  • herbata rooibos
  • ziarna wanilii
  • kostki lodu
  • dodatek do słodyczy
  • frappe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising