Pyszna mrożona herbata w różnych smakach

Pyszna mrożona herbata w różnych smakach
Mrożona kawa to jeden z letnich przysmaków, jednak nie każdy jest wielbicielem napoju z kofeiną. W takiej sytuacji można zastąpić jeden napój innym, mianowicie mrożoną herbatą, która jest wyjątkowo orzeźwiająca. Jej wielką zaletą jest możliwość przygotowania jej w różnych smakach. Poniżej proponujemy kilka wariantów smakowych.
- Herbata truskawkowa  - Połączenie zimnego napoju z truskawkami daje prawdziwy smak lata. Do przygotowania takiego deseru niezbędne będą: 
 * 1 l wody,
 * 2 łyżki soku truskawkowego,
 * 3 torebki herbaty truskawkowej,
 * 4 truskawki,
 * 4 maliny,
 * kostki lodu.
 Zagotować litr wody, torebki herbaty wrzucić do dzbanka, zalać wodą, dodać sok, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Gdy napój przestygnie, można go włożyć do lodówki, aż stanie się całkiem zimny. Owoce umyć, truskawki pozbawić szypułek, a kostki kodu pokruszyć na mniejsze części. Wrzucić lód do szklanek, dodać truskawki i maliny, zalać herbatą i podawać.
- Herbata cytrynowa  - Cytrynowa herbata może przynieść wspaniałe orzeźwienie. Nie jest trudna do wykonania, a bardzo dobra. Do jej przygotowania potrzebne jest: 
 * 5 szklanek wody,
 * 5 łyżek cukru,
 * 1 duża cytryna,
 * 2 torebki herbaty czarnej,
 * liście mięty,
 * kostki lodu.
 Torebki herbaty przełożyć do dzbanka. Wodę zagotować i zalać herbatę, wsypać cukier, zamieszać, po czym pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu wyjąć torebki z herbaty. Cytrynę dobrze sparzyć wrzątkiem, przeciąć na pół. Jedną część pokroić na plasterki, z drugiej wycisnąć sok i dodać do herbaty. Gdy herbata będzie całkiem zimna, wrzucić plasterki cytryny i liście mięty. Do szklanek włożyć po 3 kostki lodu i zalać napojem. Podawać.
- Herbata malinowa  - Przyjemny smak malin możne doskonale dopełnić herbatę. Żeby przygotować orzeźwiający napój, należy zebrać: 
 * 1 l wody,
 * 1 cytrynę,
 * 1 łyżkę cukru brązowego,
 * 4 torebki herbaty malinowej,
 * kostki lodu.
 Wodę zagotować. Torebki włożyć do dzbanka, zalać wodą i przykryć do zaparzenia na 10 minut. Posłodzić i pozostawić do wystudzenia. Dodać do herbaty plasterki cytryny, po czym wstawić do lodówki na 20 minut. Podawać z kostkami lodu i listkami mięty.

















