Advertising
Zakumaj.pl

Jak samodzielnie przygotować żelki?

Opiekun artykułu: konik
Jak samodzielnie przygotować żelki?

Jak samodzielnie przygotować żelki?

Żelki są przysmakiem, który jest chętnie jadany przez dzieci i dorosłych. Wiele mam obawia się, że w kupnych żelkach jest zbyt wiele konserwantów albo innych środków chemicznych, które mogą zaszkodzić ich pociechom. W takiej sytuacji zamiast kupować, można przygotować żelki samodzielnie. Brzmi to skomplikowanie, lecz wcale takie nie jest. Wystarczy spojrzeć na podany poniżej przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania smacznych żelek potrzebnych będzie kilka podstawowych elementów. Wśród nich niezbędne są:
    * 100 ml soku owocowego (smak dowolny),
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * 1 łyżka cukru,
    * 6 łyżek żelatyny.
    Potrzebne będą również foremki silikonowe do czekoladek, dzięki którym żelki będą miały ładny kształt.

  • Pierwszy krok

    Do garnka wsypać żelatynę. Zalać ją sokiem, po czym pozostawić do spęcznienia na 5 – 10 minut. Nie należy skracać tego czasu, bo żelki się nie udadzą.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Kiedy żelatyna odpowiednio spęcznieje, dodać do niej sok z cytryny. Postawić na piecu i zamieszać, a następnie podgrzewać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wsypać cukier, żeby żelki były słodsze. Wymieszać i podgrzewać nadal na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru.Gdy masa będzie gotowa, można przelać ją do formy na czekoladki. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jednak zdecydowanie lepsze efekty przynosi pozostawienie ich w chłodzie na 4 – 5 godzin.Żelki samodzielnej produkcji są pyszne, słodkie i delikatniejsze niż sklepowe. Smacznego!

Popularne tagi
  • sok z limonki
  • jogurt z dyni
  • przepis na jogurt dyniowy
  • pergamin
  • danie z grilla
  • wiosna
  • przepis na truskawki z bitą śmietaną
  • syrop z agawy
  • wiórki czekoladowe
  • syrop klonowy
  • dekoracja czekoladowa
  • brzoskwinie w puszce
  • smażenie
  • przepis na sorbet
  • przekąska dla dzieci
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising