Jak samodzielnie przygotować żelki?

Jak samodzielnie przygotować żelki?
Żelki są przysmakiem, który jest chętnie jadany przez dzieci i dorosłych. Wiele mam obawia się, że w kupnych żelkach jest zbyt wiele konserwantów albo innych środków chemicznych, które mogą zaszkodzić ich pociechom. W takiej sytuacji zamiast kupować, można przygotować żelki samodzielnie. Brzmi to skomplikowanie, lecz wcale takie nie jest. Wystarczy spojrzeć na podany poniżej przepis.
- Potrzebne składniki  - Do wykonania smacznych żelek potrzebnych będzie kilka podstawowych elementów. Wśród nich niezbędne są: 
 * 100 ml soku owocowego (smak dowolny),
 * 1 łyżka soku z cytryny,
 * 1 łyżka cukru,
 * 6 łyżek żelatyny.
 Potrzebne będą również foremki silikonowe do czekoladek, dzięki którym żelki będą miały ładny kształt.
- Pierwszy krok- Do garnka wsypać żelatynę. Zalać ją sokiem, po czym pozostawić do spęcznienia na 5 – 10 minut. Nie należy skracać tego czasu, bo żelki się nie udadzą. 
- Drugi krok  - Kiedy żelatyna odpowiednio spęcznieje, dodać do niej sok z cytryny. Postawić na piecu i zamieszać, a następnie podgrzewać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie. 
- Trzeci krok  - Wsypać cukier, żeby żelki były słodsze. Wymieszać i podgrzewać nadal na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru.Gdy masa będzie gotowa, można przelać ją do formy na czekoladki. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jednak zdecydowanie lepsze efekty przynosi pozostawienie ich w chłodzie na 4 – 5 godzin.Żelki samodzielnej produkcji są pyszne, słodkie i delikatniejsze niż sklepowe. Smacznego! 

















