Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?

Jak ugotować dobry makaron z pomidorami i szpinakiem?
Makaron ma tę zaletę, że może być podawany z licznymi, dowolnymi składnikami. Pozwala to na tworzenie lekkich, ale sycących dań. Gorący lub schłodzony makaron będzie dobrze prezentował się z warzywami, które dodadzą mu zdrowia – witaminy, minerały znajdujące się w dodatkach – oraz atrakcyjnego wyglądu, który spowoduje, że nikt nie będzie w stanie oprzeć się jedzeniu.
- Potrzebne produkty spożywcze  - Początek gotowania to przede wszystkim zebranie niezbędnych produktów spożywczych, wśród których powinny znaleźć się: - * 250 g makaronu, - * 200 g szpinaku mrożonego, - * 3 ząbki czosnku, - * 1 cebula, - * 1 pomidor, - * olej, - * pieprz, - * sól, - * parmezan (opcjonalnie). 
- Pierwszy krok  - Średniej wielkości garnek wypełnić wodą. Posolić ją dowolną ilością soli, dodać 1 łyżkę oliwy i zagotować całość. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować go przez 10 – 12 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku oraz przelać chłodną wodą, aby się nie sklejał. 
- Drugi krok  - Cebulę, obraną z łupinki, posiekać dokładnie na mniejsze kawałeczki. Czosnek również obrać i pokroić. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, żeby zeszkliła się delikatnie. Dopiero wtedy wrzucić szpinak i mieszać od czasu do czasu, aż do momentu, w którym szpinak rozpuści się całkowicie. 
- Trzeci krok  - Do rozmrożonego szpinaku – wciąż na patelni – dodać czosnek i zamieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki, w czasie krojenia usuwając twardy trzon. Można również pozbyć się skórki, jednak nie jest to konieczne – jest zbędna, jeśli źle się toleruje jej zjedzenie. Wszystko dokładnie wymieszać. Na tym etapie można dodać również starty parmezan. Tak przygotowanym dodatkiem ozdabiać porcje makaronu i podawać od razu po przygotowaniu, gdy szpinakowy sos jest jeszcze ciepły. Smacznego. 


















