Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?

Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?
Makaron ma tę zaletę, że bardzo łatwo jest go przygotować z różnymi składnikami. Wśród nich mogą znaleźć się najróżniejsze elementy, dodające mu ciekawych walorów smakowych. Jednym z popularniejszych połączeń jest makaron z tuńczykiem, który nie tylko dostarcza organizmowi składników odżywczych z ryby, lecz także egzotycznie smakuje. Oto prosty przepis.
- Niezbędne składniki potrawy  - Smaczna potrawa z tuńczykiem i makaronem wymaga świeżych składników dobrej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się następujące elementy: 
 * 300 g makaronu spaghetti,
 * 3 pomidory,
 * 3 ząbki czosnku,
 * 2 cebule,
 * 2 puszki tuńczyka w zalewie,
 * 4 łyżki oleju,
 * bazylia,
 * oregano,
 * pieprz,
 * sól
 * parmezan (opcjonalnie).
- Pierwszy krok- W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Dodać do niej 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić makaron i ugotować go al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku chłodną wodą i pozostawić na boku. 
- Drugi krok  - Cebulę pozbawić łupinki, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją, ale uważać, żeby nie przypalić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, wyrzucając przy tym twarde fragmenty. Dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę i również wrzucić do pozostałych składników. Doprawić pieprzem i solą, zamieszać. Dusić przez 5 – 10 minut. 
- Trzeci krok  - Otworzyć puszki z tuńczykiem i dokładnie odsączyć go z zalewy. Wrzucić do duszących się warzyw i dokładnie z nimi wymieszać, zmieniając zwyczajny sos pomidorowy w sos z tuńczyka. Wsypać oregano i suszoną bazylię. 
- Czwarty krok  - Na samym końcu do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Zmieszać makaron z sosem i podgrzewać przez 2 – 3 minuty.Przełożyć na talerz lub talerze, a dla ozdoby i dodania smaku posypać startym parmezanem albo zwykłym żółtym serem. 


















