Advertising
Zakumaj.pl

Jak ugotować zupę rybną z karpia?

Opiekun artykułu: slaweks
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Jak ugotować zupę rybną z karpia?

Jak ugotować zupę rybną z karpia?

Na niektórych wigilijnych stołach zupa rybna z karpia to nieodłączny element i jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jeżeli nie miałaś sposobności spróbować jej do tej pory, możesz przyrządzić ją według mojego przepisu. Gorąco polecam jej specyficzny smak i zapach, który zawsze przywodzi na myśl rodzinną wigilijną kolację. Życzę zatem smacznego i wesołych świąt.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 – 3 dzwonka karpia

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 litr wody

2 średniej wielkości marchewki

1 średniej wielkości pietruszka

1/4 dużego selera

0,5 małej cebuli

0,5 średniej wielkości pora

2 – 3 łyżki soku z cytryny

5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

sól, pieprz, cukier

ziemniaki ugotowane w połówkach

2 – 3 dzwonka karpia 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 litr wody 2 średniej wielkości marchewki 1 średniej wielkości pietruszka 1/4 dużego selera 0,5 małej cebuli 0,5 średniej wielkości pora 2 – 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz, cukier ziemniaki ugotowane w połówkach
Wskazówki:

Zupę rybną lepiej jest zagęścić dopiero tuż przed podaniem. Dodanie mąki wcześniej może spowodować, że zupa zbyt mocno zgęstnieje. Zupę można przygotować na bazie samych głów z karpia, należy pamiętać, aby były one bez oczu. Można również dołożyć ogonki.

  • Gotowanie karpia

    Dzwonki karpia włóż do garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą i gotuj na średnim gazie przez około 20 – 30 minut.

  • Warzywa

    Warzywa

    Do tak gotującego się karpia dodaj obrane i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por. Gotuj je przez 20 – 30 minut, aż będą miękkie. Podczas gotowania dolewaj wodę, która wyparowuje tak samo, jak w przypadku gotowania rosołu. Przypraw zupę solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

  • Zagęszczanie zupy

    Zagęszczanie zupy

    Kolejno do niewielkiego garnuszka odlej około pół szklanki gorącego wywaru. Dodaj do niego śmietanę, dokładnie wymieszaj, a następnie mąkę i znów rozmieszaj tak, aby nie pozostawić żadnych grudek nierozpuszczonej mąki. Powoli wlewaj wywar z mąką i śmietaną do gorącej, gotującej się zupy i mieszaj ją. Doprowadź zupę do wrzenia. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

  • Sposób podania zupy rybnej

    Zupę rybną z karpia podaje się wraz z ugotowanymi w niej warzywami i osobno ugotowanymi ziemniakami w połówkach. Zanim podasz zupę, wyjmij z niej dzwonka karpia.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • choinka
  • sposób wykonania rogalików
  • goździki
  • białko
  • brownie
  • rogaliki z nadzieniem
  • seler
  • kapusta duszona
  • ser
  • przepis na ciasteczka grzybki
  • kakao
  • kardamon
  • włoszczyzna
  • przepis na sernik z toffi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising