Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na chlebek cynamonowy

Opiekun artykułu: materac
Przepis na chlebek cynamonowy

Przepis na chlebek cynamonowy

Cynamon to jeden z ulubionych zapachów, nie tylko w czasie świat Bożego Narodzenia. Przyprawa ta jest dobra zawsze i niemal we wszystkim, zarówno w jedzeniu, jak i w napojach. Z tego powodu warto urozmaicić sobie codzienne śniadania albo podwieczorki i przygotować chlebek cynamonowy. Jest to doskonała przekąska dla wszystkich, którzy potrzebują odrobiny słodyczy w ciągu dnia.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Pyszny chlebek cynamonowy, który można zjadać, odrywając kawałek po kawałku wymaga przygotowania niezbędnych elementów do jego wykonania. Są nimi przede wszystkim:
    * 20 dag drożdży,
    * 400 g mąki pszennej,
    * 150 ml mleka,
    * 50 g cukru,
    * 50 g masła,
    * 2 jajka,
    * 1/2 łyżeczki cukru.
    Poza ciastem konieczne jest również przygotowanie nadzienia, które nadaje chlebkowi tak wyjątkowy smak. Do jego wykonania potrzebne są:
    * 100 g brązowego cukru,
    * 70 g masła,
    * 2 łyżeczki cynamonu.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Pierwszym krokiem jest wyrobienie ciasta. Na początek należy roztopić masło na małym ogniu i odstawić je na bok. Drożdże pokruszyć w misce i połączyć z 1 łyżką cukru oraz ciepłym mlekiem i 4 – 5 łyżkami mąki. Wymieszać dokładnie, a następnie przykryć miskę ścierką i pozostawić zaczyn na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.

  • Etap drugi

    Pozostałą mąkę wsypuje się do miski i łączy z pozostałym cukrem, solą i masłem. Masło nie powinno być bardzo gorące, lecz może być lekko ciepłe, dzięki czemu ciasto będzie łatwiejsze do wyrobienia. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Można wykonać to mikserem z funkcją mieszania ciasta drożdżowego albo ręcznie. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu aż do momentu, gdy podwoi swoją objętość.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    W czasie gdy ciasto rośnie, można przygotować nadzienie. W tym celu należy roztopić 70 gramów masła. Posmarować masłem – nie całym – prostokątną formę do pieczenia, odstawić ją na bok, a następnie zająć się wyrośniętym ciastem. Trzeba je rozwałkować na stolnicy, a następnie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Z mieszanki odłożyć 1 łyżkę do późniejszego posypania całości. Gdy już całe ciasto będzie posypane, należy pociąć je na 5 – 6 szerokich pasków. Paski układa się jeden na drugim i znowu kroi, tym razem na 6 mniejszych prostokątów. Takie prostokąciki układa się w formie, bokiem do góry. Przykryć ścierką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Po ponownym wyrośnięciu ciasta należy posmarować je odrobiną masła, posypać resztką cukru z cynamonem i włożyć do piekarnika. Pieczenie powinno trwać 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostawić na 30 minut do ostygnięcia, a następnie delektować się nim razem z ciepłą herbatą.

Popularne tagi
  • maszynka do mielenia
  • stół wigilijny
  • budyń śmietankowy
  • oliwa z oliwek
  • święta
  • sok malinowy
  • toffi
  • ciasto z kruszonką
  • muł
  • przepis na ciasto z żurawiną i kruszonką
  • ściany domku
  • nadzienie cynamonowe
  • sklejanie domku
  • kapusta z jabłkiem
  • kompot
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising