Zakumaj.pl

Jak unikać cukru i soli?

Jak unikać cukru i soli?

Nadmiar soli i cukru jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Zakwaszenie organizmu, zatrzymywanie wody, przyrost wagi, utrata wapnia – to tylko przykładowe negatywne skutki spożywania tych substancji w zbyt dużych ilościach. Do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu potrzebujemy pewnych ilości soli i cukru, ale są one naprawdę niewielkie, a poza tym sporo tych substancji znajduje się już w pokarmach. Jak zatem unikać soli i cukru, żeby sobie nie szkodzić? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

  • Czytaj etykiety

    Czytaj etykiety i szukaj ukrytego cukru. Znajdziesz go nie tylko w czekoladzie, cukierkach czy batonikach. Jest dodawany do konserw, różnych dań gotowych, sosów i wielu innych produktów. Ma też rozmaitą postać. Syrop kukurydziany, laktoza czy dekstryna to również cukier. Bardzo dużo cukru zawierają napoje gazowane i tzw. soki owocowe, które nie są sokiem wyciśniętym z owoców, tylko rozcieńczonym koncentratem.

  • Nie tylko cukier jest słodki

    Jesteśmy uzależnieni od słodkiego smaku. Często ma on znaczenie emocjonalne – kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Kiedy pogarsza się nasze samopoczucie, mamy ochotę na „coś słodkiego”. Po słodkości sięgamy także wtedy, gdy z jakiegoś powodu spada nam poziom cukru we krwi. Jak w takiej sytuacji uniknąć spożycia cukru? Można sięgnąć po naturalne słodziki, jak na przykład stewia. Ale jeśli nasz organizm żąda cukru z powodu hipoglikemii, potrzebuje węglowodanów. Można zjeść trochę miodu. Dostarcza nie tylko cukrów, ale i wielu wartości odżywczych. Inny sposób to sięgnięcie po suszone owoce, figi albo daktyle, śliwki, morele, rodzynki. Nie przesadzaj jednak z ich ilością, suszone owoce są kaloryczne.

  • Zrezygnuj z dań gotowych

    Dania gotowe są przyprawiane nie zawsze zdrowymi produktami, jak na przykład glutaminian sodu, słodzone, często dosyć słone. Warto samemu przygotowywać dla siebie potrawy, są świeże i na pewno zdrowsze. Do ich doprawiania można używać rozmaitych przypraw oraz ziół świeżych i suszonych i różnych mieszanek ziołowych. Warto ich poszukać w sklepach ze zdrową żywnością. Nie zawierają glutaminianu sodu i innych substancji chemicznych poprawiających smak potraw. Nie ma w nich również soli (choć są wyjątki, bo na przykład bułgarska czubryca powinna zawierać sól morską). Niektóre mieszanki ziołowe są tak umiejętnie skomponowane, że doprawionych nimi dań nie trzeba już solić.

  • Ograniczaj ilość soli

    Jeżeli będziesz systematycznie zmniejszać ilość soli dodawanej do potraw, przyzwyczaisz się do nowego smaku. Poza tym wreszcie odkryjesz prawdziwy smak jedzenia, do tej pory zagłuszany przez sól. W końcu wystarczy ci bardzo niewielka jej ilość, by podkreślić smak potrawy. Bardzo łatwo jest stwierdzić, czy nie używasz za dużo soli. Jeśli po posiłku nie odczuwasz pragnienia, nie był ani zbyt słony, ani ciężkostrawny.