Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec pyszny keks orzechowy?

Opiekun artykułu: ghoust
Jak upiec pyszny keks orzechowy?

Jak upiec pyszny keks orzechowy?

Smaczny keks orzechowy może stać się doskonałym zwieńczeniem miłego spotkania z przyjaciółmi. Jest aromatyczny, pyszny, pełen chrupiących kawałków orzechów i rozpływa się w ustach. Stanowi dobrą alternatywę dla keksów z kandyzowanymi owocami, które nie wszystkim przypadają do gustu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobre składniki na keks to podstawa sukcesu. Żeby przygotować smaczne ciasto, niezbędne będą:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 200 g margaryny,
    * 3 jajka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * orzechy włoskie.

  • Krok pierwszy

    Całą mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, ale nie mleć ich ani nie rozdrabniać przesadnie. Wrzucić do mąki, zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do drugiej miski przełożyć posiekane kawałki margaryny, wsypać cukier, cukier waniliowy oraz wbić jajka. Utrzeć składniki na puszystą masę (można zrobić to kulą do ucierania albo mikserem). Masa powinna być gładka i bez widocznych kryształków cukru.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Stopniowo zacząć dodawać mąkę, cały czas mieszając aż do połączenia się wszystkich składników. Należy uzyskać jednolitą masę, bez grudek. Gdy osiągnie się taki etap, zacząć dolewać powoli mleko, ucierając dalej. Na zakończenie wrzucić orzechy i wymieszać całość łyżką.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Keksówkę wysmarować masłem i bułką tartą. Przelać do niej ciasto i rozprowadzić równomiernie po całej formie. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, aż ciasto będzie dobrze zarumienione i upieczone w środku. Wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, choć bez tego dodatku smakuje równie dobrze.

Popularne tagi
  • zapach drożdży
  • wiśnie
  • zapach kalafiora
  • kierunek mieszania
  • przepis na ekstrakt waniliowy
  • mazurek
  • dodatek z alkoholu
  • ser
  • puszysty sernik
  • kulinaria
  • składniki na ciasto
  • zielona stewia
  • skórka od chleba
  • mikser
  • polewa ze sklepu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising