Zakumaj.pl

Jak przygotować dobry cukier cytrynowy?

Jak przygotować dobry cukier cytrynowy?

Cukier nie musi być zwyczajny. Może mieć nietypowy kolor oraz smak. Jeżeli ma być przede wszystkim dodatkiem do herbaty, powinien dodawać jej aromatu, dlatego najlepiej się sprawdzi w wersji cytrynowej. Dzięki temu nie trzeba będzie już dodawać cytryny, a herbata będzie smakowała wyśmienicie. Oto prosty sposób, jak zrobić taki dodatek.

  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Wykonanie cukru jest proste i niezbyt czasochłonne, a do tego wymaga jedynie kilku składników. Są wśród nich:

    * 1 cytryna,

    * 1/2 pomarańczy,

    * 1/2 szklanki cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Oba owoce dokładnie sparzyć. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach całą skórkę z cytryny oraz z połówki pomarańczy. Im drobniej starta, tym lepiej. Przełożyć uzyskane składniki do moździerza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozpocząć rozgniatanie skórek oraz mieszanie ich z cukrem. Należy dosypać do moździerza 1 łyżeczkę cukru, po czym stopniowo dodawać kolejne, cały czas mieszając. Pod wpływem tego ruchu olejki ze skórki cytrynowej oraz pomarańczowej puszczą i całość stanie się nieco bardziej lepka, wilgotna.Ucieranie jest niezwykle ważne, ponieważ im jest dłuższe, tym więcej olejków może wydobyć się ze skórki. To sprawi, że cukier będzie znacznie ładniej pachniał oraz lepiej smakował.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po dokładnym zmieszaniu składników wysypać cukier z moździerza na płaski szeroki talerz. Pozostawić do całkowitego wysuszenia. Zajmuje to zazwyczaj 2 – 3 godziny. Gdy czas upłynie, można sprawdzić, czy cukier na pewno wysechł. Jeśli nie, można zostawić jeszcze na 1 godzinę, jeśli tak, rozdrobnić cukier w palcach i przesypać do pudełka plastikowego. W szczelnym zamknięciu cukier cytrynowy domowej produkcji może leżeć nawet do 7 – 8 dni. Cukier doskonale nadaje się do słodzenia herbaty, jak również do pieczenia ciast, które zyskują dodatkowy zapach.