Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zapiekany makaron faszerowany szpinakiem

Opiekun artykułu: assia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Przepis na zapiekany makaron faszerowany szpinakiem

Przepis na zapiekany makaron faszerowany szpinakiem

Do niedawna mało kto przyrządzał makaron inaczej, jak tylko dodatek do zup. Jedynym bardzo popularnym daniem z makaronem było spaghetti, które często i chętnie zjadano w polskich domach. Kilkanaście lat temu nastąpił jednak prawdziwy boom na włoską kuchnię i na naszych stołach pojawia się coraz więcej dań inspirowanych właśnie tym słonecznym regionem Europy. Inspirowanych, bo nie zawsze wykorzystujemy prawdziwie włoskie przepis oraz produkty, czasem po prostu czynimy z makaronu, oliwy z oliwek oraz pomidorów podstawę dania, dodając do niego produkty pochodzące z zupełnie innych regionów niż Włochy. Poniżej znajdziesz właśnie takie danie inspirowane Italią. Jest ono łatwe w przygotowaniu i z pewnością urozmaici tydzień z typowymi mięsnymi daniami czy zupami.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na 2 – 3 porcje:

12 dużych muszli makaronowych

opakowanie mrożonego szpinaku (około 400 g)

100 g sera feta

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

1 mała cebula

100 g żółtego sera

sól i pieprz

Na 2 – 3 porcje: 12 dużych muszli makaronowych opakowanie mrożonego szpinaku (około 400 g) 100 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebula 100 g żółtego sera sól i pieprz
  • Przygotowanie sosu

    Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmażaj na niej jedną małą, bardzo drobno posiekaną cebulkę. Kiedy już się zeszkli, dodaj do niej jedną puszkę krojonych pomidorów i dopraw je solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec podsmażania dodaj również posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  • Przygotowanie farszu

    Ponownie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć na gorący tłuszcz szpinak (rozmrożony) i podsmażaj przez kilka minut na średnim ogniu, aż woda wyparuje całkowicie. Dodaj wtedy pieprz oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odsmażaj razem całość przez kilka chwil, a potem dodaj pokrojony w drobną kostkę lub rozkruszony ser feta. Mieszając i na małym ogniu, smaż szpinak z serem aż do chwili, kiedy feta zacznie się rozpuszczać i pokryje cały szpinak. Wyłącz ogień i spróbuj farszu. W razie konieczności, dopraw go do smaku.

  • Gotowanie makaronu

    Do tego przepisu potrzebne nam będą muszle, tak zwane Conchiglioni lub też Jumbo Shells. Jest to makaron właśnie w kształcie szelek, ale dużo większych niż te, których używamy jako dodatku do zup.Gotujemy je w taki sposób, jak to zaleca producent, jednakże pamiętając o tym, iż powinny wyjść nam one al dente, gdyż będą jeszcze zapiekane w piekarniku. Pilnuj więc dobrze czasu gotowania. Potem odcedź muszle i przelej je delikatnie zimną wodą, aby się nie rozwaliły.

  • Faszerowanie

    Faszerowanie

    Do każdej muszli ugotowanej al dente nakładaj farsz i upychaj go delikatnie. Następnie do naczynia żaroodpornego wlej sos i na nim układaj faszerowane muszle. Posyp je startym żółtym serem.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Muszle zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Smacznego!

Popularne tagi
  • kanapka z jabłka
  • przepis na puree z cebulą i serem
  • chipsy z cukinii
  • farsz szpinakowy
  • upał ochłodzenie
  • pieprz ziołowy
  • przygotowanie grzybów
  • oryginalny popcorn
  • muffiny na słono
  • ser pleśniowy w panierce
  • faszerowana nasturcja
  • roladki ogórkowe z fetą
  • potrawy dla dzieci
  • jajko faszerowane awokado
  • karnawał
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising