Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować masło cytrynowe?

Opiekun artykułu: rolandku
Wymagany czas: 25 min.
Jak przygotować masło cytrynowe?

Jak przygotować masło cytrynowe?

Masło cytrynowe brzmi apetycznie, jednak zawsze można zadać pytanie: do czego użyć takiego dodatku? Na kanapkę wydaje się mało przydatne, chyba że bardzo lubi się kwaskowate smaki, jednak do mięsa, a przede wszystkim do ryb, masło cytrynowe będzie doskonałe. Zazwyczaj przed podaniem skrapia się ryby sokiem z cytryny i dodaje plasterek masła, warto więc to połączyć i mieć zawsze w lodówce.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Przygotowanie smakowego masła jest bardzo proste pod warunkiem, że zgromadzi się zawczasu odpowiednie produkty, czyli:

    * 250 g masła,

    * 1 cytryna,

    * 1 cebula,

    * 2 łyżki melisy świeżej,

    * pieprz,

    * sól.

    Wybierając masło, trzeba wybrać prawdziwe, dobre, nie może być to żaden miks maślany, tak popularny w sklepach.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masła nie mrozić, wyłożyć na stół, żeby miało temperaturę pokojową. Cytrynę sparzyć dokładnie i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach prosto do miseczki. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Melisę przemyć i posiekać drobno, podobnie jak cebulę, pozbawiając ją wcześniej łupinki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masło stanie się bardzo miękkie, na tyle że będzie można je zgnieść w dłoni, przełożyć je do miski. Wyciągnąć mikser i zacząć ubijać. Powinno zostać ubite na puszystą masę, wręcz pianę. Może to potrwać trochę, jednak warto zadbać o ten etap, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję przyszłego dodatku do dań.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać do masła skórkę cytrynową oraz sok z cytryny i nadal mieszać. Następnie dorzucać kolejne elementy – melisę, cebulę, pieprz oraz sól w dowolnej ilości, ale nie przesadzając. Wymieszać wszystko razem i przełożyć do miski, małej foremki na masło lub dowolnego naczynia, w którym masło będzie mogło tężeć i przybierać odpowiedni kształt. Potem wystarczy dodawać je do jedzenia, ciesząc się jego smakiem.

Popularne tagi
  • dodatek do ryb
  • obiad
  • czosnek
  • szynka
  • chleb
  • ziele angielskie
  • dodatek do potraw
  • pasta kanapkowa z tuńczykiem
  • śniadania
  • hummus dyniowy
  • migdały prażone
  • jogurt naturalny
  • goździki
  • zioła
  • parmezan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising