Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać słynny sos barbecue?

Opiekun artykułu: pynia
Jak wykonać słynny sos barbecue?

Jak wykonać słynny sos barbecue?

Mięso, tak chętnie grillowane latem, potrzebuje odpowiedniego dodatku. Mogą nim być grillowane warzywa, zimne sałatki, sosy, a szczególnie jeden sos – słynne barbecue, które jest nieodłącznym składnikiem amerykańskiej biesiady przy grillu. Obecnie coraz powszechniej jada się go również w Polsce, lecz zamiast kupować gotowy produkt, najlepiej przyrządzić sos własnoręcznie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Jak do przygotowania każdego jedzenia albo dodatku do niego, tak do wykonania sosu potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 500 g pomidorów,
    * 60 g cukru,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/2 cebuli,
    * 1/2 łyżki papryki mielonej,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 3 łyżki sosu sojowego,
    * 1/4 szklanki octu winnego,
    * gałka muszkatołowa,
    * cynamon,
    * chili mielone,
    * imbir mielony.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie pomidory – najlepiej zadbać o ich dojrzałość i soczystość, sos będzie wtedy bardziej wyrazisty – przemyć zimną wodą, oderwać zielone szypułki, po czym sparzyć wrzątkiem. Obrać wszystkie ze skórki i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W garnku rozgrzać oliwę. Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek zmiażdżyć przez praskę, a cebulę pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć aż do zmięknięcia obu składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do garnka z podsmażonymi warzywami dodać zmiksowane pomidory, ocet winny oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować do momentu, aż wyparuje o połowę. Wtedy dodać cukier i pozostawić na gazie jeszcze przez 20 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Doprawić sos przyprawami: papryką, chili, imbirem, cynamonem. Wymieszać mocno, po czym gotować jeszcze 5 – 10 minut. Zazwyczaj sosu wychodzi dość dużo, więc można przelać go do słoiczków i przechowywać w lodówce do używania zarówno na grilla, jak i do potraw mięsnych przygotowywanych w domu.

Popularne tagi
  • zimny sos
  • słodka papryka
  • mięso grillowane
  • przepis na pesto z orzechów pinii i bazylii
  • sos alfredo
  • produkty spożywcze
  • aromat
  • dresing
  • dodatek go dań
  • orzechy
  • dodatek do przystawek
  • przepis na sos z kurek w winie
  • ryba
  • sos z żurawiny
  • makaron spaghetti
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising