Zakumaj.pl

Jak przyrządzić tartę bez masła i mąki?

Jak przyrządzić tartę bez masła i mąki?

Tarta tradycyjna, chociaż jest pyszna niezależnie od dodatków, jest jednocześnie kalorycznym daniem. Mąka, jajka, masło nie rokują najlepiej dla utrzymania odpowiedniej wagi. Jeżeli nadal chce się jadać przysmaki na deser lub przygotowywać tartę z warzywami na obiad, warto poznać zaskakujący przepis na tartę bez masła i bez mąki.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Żeby przygotować tą nietypową tartę, potrzebne jest zebranie wszystkich składników. Gdy ma się pod ręką cały zestaw, łatwiej pracować. Potrzebne produkty to:
    * 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
    * 3 szklanki wody,
    * 3 jajka,
    * 3 łyżki pestek z dyni,
    * 1 opakowanie szpinaku,
    * 100 g sera pleśniowego,
    * 1 cukinia,
    * jogurt naturalny,
    * bazylia,
    * oregano,
    * pieprz,
    * kurkuma,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na patelnię nalać odrobinę oleju. Przełożyć zawartość opakowania szpinaku. Dodać pokrojony czosnek i podsmażyć, aż szpinak straci wodę.

    W garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić do niej kaszę. Gotować do momentu wchłonięcia wody przez kaszę.

    Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać 2 jajka i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Można, choć nie jest to konieczne, dodać 2 łyżki mąki jaglanej. Przygotowaną masę wyłożyć na formę do tarty.Na ciasto jaglane układać plasterki cukinii, na niej położyć szpinak, a następnie na niego pokruszyć ser pleśniowy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowany jogurt naturalny dokładnie wymieszać z 1 jajkiem na jednolitą masę. Zalać nim tartę i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 30 minut, aż do zarumienienia. Tartę podawać lekko przestudzoną. Nadaje się idealnie na obiad, jak również na kolację.