Zakumaj.pl

Jak przygotować prażone wiórki kokosowe?

5.0 (razem głosów: 1)
Jak przygotować prażone wiórki kokosowe?

Wiórki kokosowe są bardzo przydatnym dodatkiem do ciast, deserów wszelkiego rodzaju, a nawet sałatek. Jednak wiórki prosto z paczki nie zawsze smakują tak dobrze, jak powinny. Znacznie lepiej sprawdzają się prażone wiórki kokosowe, których jednak nie kupi się w sklepie. Trzeba ten proces przeprowadzić samodzielnie, ale wcale nie jest to trudne.

  • Prażenie w mikrofalówce

    Prażenie w mikrofalówce

    Jeżeli posiadasz w domu mikrofalówkę, możesz jej użyć do uprażenia wiórków. Jest to sposób całkiem wygodny oraz szybki.Z mikrofalówki wyjąć znajdujący się w niej talerz, który zazwyczaj stanowi komplet z mikrofalą. Wyczyścić go, jeśli jest zabrudzony, a następnie rozsypać na nim wiórki kokosowe. Warstwa wiórków nie powinna być przesadnie gruba, ponieważ wtedy nie będzie odpowiedniego efektu. Gdy potrzebna jest większa ilość, lepiej wykonać prażenie kilka razy. Mikrofalówkę ustawić na wysoką moc i nastawić pierwsze podgrzewanie na 45 sekund. Po tym czasie zamieszać wiórki i ponownie ustawić taki czas. Należy powtarzać podgrzewanie oraz mieszanie, dopóki białe wiórki nie nabiorą ładnego brązowego koloru. Całkowity czas prażenia powinien zająć 3 minuty. Wiórki od razu po uprażeniu są gotowe do wykorzystania w dowolnym daniu.

  • Prażenie w piekarniku

    Prażenie w piekarniku

    Piekarnik także nadaje się do prażenia wiórków kokosowych i jest polecany szczególnie, kiedy ma się ich większa ilość i w mikrofalówce byłoby to zbyt czasochłonne. Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem do pieczenia. Wysypać na nią wiórki kokosowe, rozkładając je równomiernie, żeby nie doszło do sytuacji, gdy w jednym miejscu jest więcej wiórków niż w innym. Wsunąć blachę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i przypiekać przez 20 minut. Co 5 minut niezbędne jest przewracanie, mieszanie wiórków, żeby zapewnić im równomierne prażenie. Po wymaganym czasie przesypać wiórki do miski.

  • Prażenie na patelni

    Prażenie na patelni

    Tak, jak praży się na patelni słonecznik, tak można również prażyć wiórki kokosowe. Na patelnię trzeba przesypać wiórki i zacząć podgrzewać je na niewielkim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, pilnując, żeby zbrązowiały równomiernie. Proces prażenia na patelni trochę trwa, jednak daje oczekiwane rezultaty. Trzeba jednak pamiętać, że nie wolno przyśpieszać procesu prażenia, zwiększając ogień, gdyż może to prowadzić do przypalenia się wiórków kokosowych – czarne nie będą jadalne.Uprażone wiórki można wykorzystać, tak jak w każdym innym przypadku, do deserów oraz do sałatek.