Jak zrobić dobrą kanapkę grillowaną z awokado i sera?

Jak zrobić dobrą kanapkę grillowaną z awokado i sera?
Kanapka z grilla może być dobrym pomysłem na ciekawą, smaczną oraz zdrową przekąskę. Poza tym skutecznie urozmaica grillowany jadłospis, w którym zazwyczaj dominuje mięso. Połączenie sera i awokado może dać lekką przekąskę, na którą skuszą się zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy. Oto podpowiedź, jak ją wykonać.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Do przygotowania kanapki niezbędne są odpowiednie świeże produkty, wśród których powinny znaleźć się: 
 * 2 kromki chleba,
 * 2 łyżki posiekanej pietruszki,
 * 1 awokado,
 * 1 pomidor,
 * 3 – 4 plasterki sera żółtego,
 * 1/8 kostki masła.
- Pierwszy krok  - Sięgnąć po chleb oraz masło i posmarować nim obie kromki pieczywa. Plasterki sera, np. 2 plasterki z 4 przygotowanych, ułożyć na jednej z kromek, na nieposmarowanej masłem powierzchni. Na serze rozsypać drobno posiekaną pietruszkę. 
- Drugi krok  - Awokado obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Pokroić miąższ na drobne kawałeczki. Lepiej nie miażdżyć go na pastę, ponieważ źle się wtedy nakłada na ser i pietruszkę. Posypać miąższem przygotowaną kromkę. Po nałożeniu awokado przykryć drugą kromką, masłem na zewnątrz.Pomidory dokładnie umyć i pokroić na plasterki, oprószyć solą oraz pieprzem. Nie wkładać pomidora do kanapki, ponieważ podczas grillowania puściłby za dużo soku. 
- Trzeci krok  - Tak przygotowaną kanapkę położyć na rozgrzanym grillu. Piec z każdej strony przez 4 – 5 minut, żeby pieczywo dobrze się zarumieniło, a ser roztopił. Docisnąć kromki do siebie przy pomocy łopatki.Przypieczoną kanapkę przełożyć na talerz z pomidorami i podawać. Zjadać od razu po upieczeniu, kiedy ser jeszcze się ciągnie, a awokado jest ciepłe. Smacznego! 


















