Pyszne grillowane udka z kurczaka

Pyszne grillowane udka z kurczaka
Drób, a dokładniej kurczak, jest najczęściej wybieranym mięsem na grilla. Jest smaczny, dobrze smakuje z wieloma dodatkami i łatwo go przyrządzić. Grilluje się różne części kurczaka – skrzydełka, piersi, jak również udka. Szczególnie te ostatnie dobrze sprawdzą się jako smaczne i nieco pikantne danie.
- Co jest niezbędne?  - Wykonanie pysznych, grillowanych udek wymaga dobrych produktów spożywczych. Wśród nich powinno znaleźć się: 
 * 6 udek z kurczaka,
 * 1 szklanka ketchupu, pikantnego,
 * 1 łyżka miodu płynnego,
 * 2 łyżki oleju,
 * 1 łyżeczka oregano,
 * 1 łyżeczka papryki słodkiej,
 * 2 ząbki czosnku,
 * pieprz,
 * przyprawa do kurczaka.
- Etap pierwszy- Udka z kurczaka dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie warto usuwać skórki, nawet jeśli się jej nie lubi, ponieważ zarumieni się ona ładnie podczas przypiekania. 
- Etap drugi  - Wszystkie przyprawy, olej, miód oraz ketchup dokładnie wymieszać w misce. Można pozostawić je w misce albo przelać do foliowej torebki do pieczenia, tzw. rękawa. Do miski lub opakowania włożyć również udka z kurczaka i dokładnie pokryć mięso marynatą. Włożyć mięso na 2 – 3 godziny do lodówki. 
- Etap trzeci  - Rozpalić grilla. Wyciągnąć mięso z lodówki i kłaść je bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Piec 20 – 25 minut, aż skórka będzie mocno brązowa.Można używać do pieczenia tacki aluminiowej, jednak cały urok potrawy jest w tym, że są na niej odbite fragmenty rusztu. Dzięki grillowaniu bezpośrednio na nim skórka jest znacznie bardziej chrupiąca. 
- Etap czwarty  - Udka z grilla należy podawać zaraz po przygotowaniu. Mają przyjemny, lekko ostry posmak. Można je podawać z pieczywem, ciemnym lub jasnym, z sałatką warzywną, jak również z sosem czosnkowym albo jogurtowym. 


















