Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobre piure dyniowe?

Opiekun artykułu: empiczek
Jak zrobić dobre piure dyniowe?

Jak zrobić dobre piure dyniowe?

Piure z dyni jest przydatne do wykonania wielu potraw, jak również do jedzenia w ramach dodatku do obiadu. Niestety, nie można zakupić go w sklepie, lecz nie jest to aż tak wielka strata. Z powodzeniem można zrobić je samodzielnie i to w dużych ilościach. Odpowiednio przechowywane może stać w lodówce albo chłodnej spiżarni przez dłuższy czas i być jedzone, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Niewiele potrzeba, żeby wykonać dobre piure z dyni. Najważniejsze jest przygotowanie:
    * dyni,
    * oliwy z oliwek.
    Dyni może być dowolna ilość, w zależności od tego, czy chce się wykonać 1 słoiczek piure, czy kilka lub kilkanaście.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotowaną dynię umyć, pokroić na mniejsze części. Usunąć skórkę, a następnie miąższ. Jeżeli lubi się pestki, można je zachować i wysuszyć. Nadadzą się jako zdrowa przekąska.Dyniowy miąższ pokroić na mniejsze kawałki.

  • Drugi krok

    Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 1 – 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać, żeby oliwa znalazła się na wszystkich kawałkach. Jeśli użyło się więcej niż 1 dyni, można podwoić ilość oliwy.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Naczynie żaroodporne z dynią włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Czas pieczenia jest uzależniony od rodzaju dyni oraz jej ilości, jednak miąższ powinien dobrze zmięknąć. Zazwyczaj wystarczy 30 – 35 minut, lecz najlepiej sprawdzać na bieżąco.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Miękką dynię przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Jeśli chce się używać piure do ciast albo na kanapki, można dodać do niego 1 łyżeczkę cynamonu. Wtedy jednak piure nie będzie nadawało się do dań obiadowych.Gotową miksturę przekładać do słoiczków i wkładać do lodówki. Mogą być przechowywane 4 – 7 dni, ale dla pewności zawsze warto sprawdzić przed użyciem, czy nie pojawiły się pierwsze oznaki zepsucia.

Popularne tagi
  • metody oddzielania żółtka
  • kiełki
  • krojenie awokado
  • tosty z bananami
  • chleb kukurydziany
  • ser twarogowy
  • przepis na lasagne bezglutenowe
  • dodatki
  • ekstrakt z mięty
  • polewa do ciasta
  • świeże przyprawy
  • sos boloński
  • zasady gotowania w parowarze
  • przystawka na gorąco
  • makowiec
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising