Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić domowe powidła śliwkowe bez cukru?

Opiekun artykułu: veronika
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 3 godz.
Advertising
Jak zrobić domowe powidła śliwkowe bez cukru?

Jak zrobić domowe powidła śliwkowe bez cukru?

Śliwki to cudowny dar przełomu lata i jesieni. Możesz znaleźć je na ogródku, w sadach oraz na targu już od drugiej połowy sierpnia oraz przez cały następny miesiąc, wrzesień. To owoce bardzo soczyste, o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku. Na dodatek są one naprawdę zdrowe, zawierają dużo błonnika, wspierają nasz układ nerwowy dzięki witaminom z grupy B oraz korzystnie wpływają na wygląd naszej cery dzięki witaminie A. Warto więc je spożywać, a póki mamy ich pod dostatkiem, powinniśmy zamykać je w słoiczkach, by służyły nam również zimą. Szkoda zmarnować takie właściwości odżywcze i zdrowotne śliwek poprzez dodawanie do powideł z nich cukru. Dlatego też ten przepis pokaże, jak je wykonać bez tego składnika przy zachowaniu słodyczy powideł.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

5 kilogramów śliwek

5 – 10 łyżek wody

5 łyżeczek miodu (opcjonalnie)

5 kilogramów śliwek 5 – 10 łyżek wody 5 łyżeczek miodu (opcjonalnie)