Advertising
Zakumaj.pl

Owoce, które warto jeść

Opiekun artykułu: wlocze
Owoce, które warto jeść

Owoce, które warto jeść

Od najmłodszych lat każdy z nas słyszał zachętę do jedzenia warzyw i owoców. Niektórzy dzięki temu nauczyli się spożywać tego rodzaju produkty codziennie, inni są bardziej sceptyczni. Trzeba jednak przyznać, że więcej osób czuje awersję do warzyw, które częściej mają specyficzny, mało zachęcający smak, niż do owoców. Kuszące wyglądem i smakiem owoce są często wyczekiwane, zwłaszcza kiedy nadchodzi późna wiosna oraz lato i wszędzie jest ich pod dostatkiem. Jedzenie ich ma niebagatelny wpływ na zdrowie każdego człowieka ze względu na ilość witamin i składników mineralnych, które można w nich znaleźć. Z powodzeniem zastępują wszystkie suplementy diety, więc zamiast po tabletki, lepiej sięgać po dorodne jabłko albo truskawki.

Advertising
Advertising
  • Oczyszczające jabłka

    Oczyszczające jabłka

    Powszechność jabłek o każdej porze roku sprawia, że nie docenia się ich należycie. Jest to błąd, ponieważ te niepozorne owoce, występujące w wielu odmianach, mają liczne, dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości. Mówi się, że jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza możliwość zachorowania na raka. Nie jest to sprawdzone, jednak z pewnością zapewnia codzienny zestaw witamin z grupy A, B, C, oraz E. Są to jedne z najważniejszych witamin, jakich potrzebuje ludzkie ciało. Witaminy C i E powinny szczególnie zainteresować kobiety, ponieważ są odpowiedzialne za utrzymanie jędrnej oraz zdrowej skóry. Najwięcej znajduje się ich w skórce i tuż pod nią, więc lepiej jeść jabłka bez obierania. Poza tym warto wiedzieć, że w skórce znajdują się pektyny, które potrafią oczyszczać organizm z niebezpiecznych toksyn.

  • Truskawkowe witaminy

    Truskawkowe witaminy

    Chociaż można znaleźć truskawki w sklepach nawet zimą, większość osób czeka na te, które pojawiają się w Polsce od maja do czerwca. Są jadane chętnie i jest to bardzo korzystne dla zdrowia. Poza podstawową dawką witaminy C, która wzmacnia odporność, czerwone owoce pomagają w problemach kardiologicznych. Jest to związane z obniżaniem złego cholesterolu. To on jest przyczyną wielu problemów związanych z układem krwionośnym, więc im mniej go w ciele, tym lepiej. Dodatkowo zawarte w nich substancje pobudzają białka chroniące przed cukrzycą, tym samym zabezpieczając organizm przed poważnymi problemami zdrowotnymi. Warto zwrócić uwagę na zawarte w owocach składniki mineralne: żelazo, fosfor i wapń. Ich odpowiednia ilość zapobiega skurczom, więc korzystając z sezonu, dobrze jest zjeść miseczkę truskawek dziennie.

  • Bomba witaminowa

    Bomba witaminowa

    Owocem znanym i często pojawiającym się w sklepach, chociaż rzadziej jedzonym niż inne, jest kiwi. Ignorowanie go na liście zdrowych przekąsek jest wyraźnym błędem, ponieważ w porównaniu z innymi owocami niepozorne kiwi jest istną bombą witaminową. Szczególnie ważna w tym owocu jest witamina E, która nazywana jest witaminą młodości. Ma ona dobry wpływ na skórę, ale przede wszystkim służy do zwalczania wolnych rodników, które wpływają na szybkie starzenie się skóry. Inne substancje zawarte w kiwi pozwalają zwalczać bóle głowy, tak samo jak aspiryna, oraz wzmacniają odporność. Jedynym minusem kiwi jest wywoływanie reakcji alergicznych u niektórych osób, dlatego jeżeli po zjedzeniu owocu pojawiły się plamy na skórze, lepiej zrezygnować z jego spożywania.

  • Owoc młodości

    Owoc młodości

    Mało jest owoców tak bogatych we właściwości odżywcze jak granat. Znany jest od wieków i od wieków zwie się go owocem młodości. Pomaga zachować piękny wygląd oraz witalność. Jest to zasługą przeciwutleniaczy zawartych w każdym owocu, których granat posiada więcej niż zielona herbata. Zamiast szklanki napoju lepiej zjeść jeden owoc dziennie. Granaty można kupować przez cały rok i jeść albo na surowo, albo robić z nich sok, który chroni przed zachorowaniem, ponieważ wzmacnia odporność.

  • Kwaśne witaminy

    Kwaśne witaminy

    Nie każdy lubi ich smak, ponieważ bywa kwaśny i gorzki, jednak warto przekonać się do jedzenia grejpfrutów ze względu na ich dobroczynne właściwości. Najważniejszym składnikiem, jaki zawierają, jest naringina. Składnik ten działa przeciwzapalnie, nie pozwalając rozwijać się bakteriom i wirusom, dlatego jedzenie grejpfrutów jest szczególnie polecane w czasie jesienno-zimowym związanym z zachorowaniami na grypę. Ma szerokie zastosowanie i działanie łagodzące nie tylko dla organów wewnętrznych, ale także dla skóry. Sok z grejpfruta warto pić ze względu na nerki, które są oczyszczane z toksyn. W przeciwieństwie do wielu innych owoców grejpfrut praktycznie nie posiada kalorii, ponieważ w 90% składa się z wody, która zostaje szybko wydalona wraz z ubocznymi produktami przemiany materii.

Popularne tagi
  • próchnica
  • ziarno
  • sok marchewkowy
  • aspartam
  • nowotwór
  • ćwiczenia
  • otręby żytnie
  • zalety szczawiu
  • nasycone kwasy tłuszczowe
  • jabłka na odchudzanie
  • jak zapobiegać otyłości
  • pożywienie
  • jod
  • zapobieganie chorobie
  • maliny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising