Jak zrobić domowy ser ricotta?

Jak zrobić domowy ser ricotta?
Polska kuchnia z chęcią dopuszcza obce wpływy i to, co jeszcze kilka lat temu było dziwne i egzotyczne, obecnie jest smacznym dodatkiem. Dotyczy to nie tylko owoców, warzyw i owoców morza, ale również serów. Poza żółtym serem i twarogiem na stołach zaczęły pojawiać się nabiały włoskie i francuskie. Najbardziej znanym francuskim serem jest ser ricotta. Poza kupowaniem go, można spróbować zrobić go samodzielnie.
- Jakich składników potrzeba?  - Do zrobienia smacznego sera ricotta we własnej kuchni potrzebne są bardzo świeże produkty, wśród których muszą znaleźć się: 
 * 2 l mleka 3,2%,
 * 1 cytryna,
 * sól.
- Pierwszy krok  - Przelać mleko do garnka, doprawić szczyptą soli i postawić na piecu. Zacząć gotować na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, po czym wyłączyć gaz. W tej chwili mleko będzie miało 90 stopni Celsjusza. 
- Drugi krok  - Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i przez chwilę turlać po blacie stołu, a następnie przekroić i wycisnąć z niej cały sok. Turlanie pomaga zwiększyć jego ilość. Wlać sok go zagotowanego mleka. Zacząć podgrzewać na małym ogniu, ale teraz już nie zagotowywać, tylko podgrzać, żeby serek się ściął. Zdjąć z ognia do wystudzenia. 
- Trzeci krok  - Postawić miskę na stole. Na misce oprzeć sitko i wyłożyć je gazą jałową, złożoną na 4 części, lub pieluszką tetrową. Łyżką cedzakową wyciągnąć większe grudki sera, kładąc na środku sitka, a następnie zlać resztę mleka do miski, lejąc je po brzegu sitka, nie bezpośrednio po serze. Pozostawić ser na 1 godzinę.Po tym czasie, gdy nadmiar płynu znajdzie się w misce, owinąć ser gazą i wstawić do czystej miseczki, a wraz z nią do lodówki. Ricotta jest już gotowa – do ciast oraz na kanapki. 

















