Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kwas chlebowy?

Opiekun artykułu: anikkk
Jak przygotować kwas chlebowy?

Jak przygotować kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to napój, który jest obecnie ponownie odkrywany. Przez lata wypierały go inne, bardziej popularne i nowoczesne napoje, jednak teraz, wraz z cydrem, podbija ponowne polskie podniebienia. Kwas można zakupić w sklepie, na straganach latem, na jarmarkach świątecznych zimą, jednak równie atrakcyjne jest wykonanie go samodzielnie. Jeżeli spróbuje się raz, z pewnością zechce się to powtarzać.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przygotowanie kwasu chlebowego rozpoczyna się od zebrania niezbędnych składników. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 25 dag żytniego chleba razowego,
    * 2 dag drożdży,
    * 4 l wody,
    * 4 rodzynki,
    * 1 cytryna,
    * 1,5 szklanki cukru.

  • Krok pierwszy

    Chleb przeznaczony do wykonania zakwasu powinien być czerstwy, ale nie tylko. Przede wszystkim powinien być jak najbardziej naturalny, upieczony na prawdziwym zakwasie, bez dodatków konserwantów przedłużających jego trwałość. Taki chleb można znaleźć w niektórych piekarniach albo upiec samodzielnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Odpowiednio wysuszony chleb pokroić na kromki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Po zapełnieniu wsunąć ją do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i przypiekać pieczywo przez 3 – 5 minut. Każda kromka powinna być mocno przypieczona na brzegach.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podgrzany chleb przełożyć do dużego słoika i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 3 – 4 godziny. Woda powinna całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy można przejść do kolejnego etapu i przecedzić napój przez 3 – 4 warstwy gazy. Następnie dodać do uzyskanego płynu drożdże wymieszane z cukrem oraz sok wyciśnięty z cytryny.Wymieszać całość i odstawić w ciepłe, ale zacienione miejsce na 24 godziny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po upływie jednego dnia kwas chlebowy można rozlać do butelek. Do każdej butli dodać po 1 rodzynce i dobrze zakręcić naczynie.Odstawić w suche i chłodne miejsce na 2 – 3 dni. Wtedy można z powodzeniem delektować się kwasem chlebowym jako orzeźwiającym napojem. Kwas chlebowy może być przechowywany w zamkniętych butelkach nawet przez kilka tygodni.

Popularne tagi
  • owocowa herbata
  • powstanie kawy rozpuszczalnej
  • sposób przygotowania kawy mrożonej
  • puree z dyni
  • para
  • woda mineralna
  • organizm
  • sok jednodniowy
  • zdrowa dieta
  • przepis na herbatę z imbirem
  • sposób parzenia herbaty rooibos
  • masa jajeczna
  • napój rozgrzewający
  • spienianie mleka
  • zima
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising