Jak przygotować ekspresowe muffinki jagodowe?
Jak przygotować ekspresowe muffinki jagodowe?
Nie można oprzeć się muffinkom dodatkiem jagód. Kuszą nie tylko wyglądem, ale również smakiem, przywodząc na myśl pełnie lata. Dzięki nim każdy podwieczorek, każde drugie śniadanie stają się prawdziwą ucztą. Ze względu na to, że sklepy zazwyczaj dodają dżem jagodowy zamiast świeżych jagód, dobrze jest przygotować deser w domu. Prosto i smacznie, według poniższego przepisu.
Niezbędne składniki na muffinki
Pierwsze, o czym trzeba pamiętać przed rozpoczęciem pieczenia muffinek, to przygotowanie odpowiednich składników o dobrej jakości. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 250 g mąki pszennej,
* 200 ml mleka,
* 80 ml oleju roślinnego,
* 6 łyżek cukru,
* 4 łyżeczki cukru waniliowego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 jajka,
* 1 szklanka jagód,
* sól.
Pierwszy krok
Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do drugiej wlać olej, mleko oraz wbić jajka. Zamiast mleka można użyć wody – co jest polecane osobom, cierpiącym z powodu uczulenia na mleko albo powodu nietolerancji laktozy.
Drugi krok
Składniki mokre zacząć miksować razem, tworząc gładka, dość puszystą masę. Dobra puszystość masy gwarantuje lepszy smak babeczek. Kiedy masa przybierze odpowiednią konsystencję, zacząć dodawać do niej suche składniki, najlepiej po 4 – 5 łyżek, aż do wykorzystania całości. Gdy składniki dobrze się połączą, należy dosypać jagody. Zamieszać całość łyżką.
Trzeci krok
Papierowe albo silikonowe papilotki położyć na blasze i uzupełnić je masą do 3/4 wysokości. Wsunąć całą blachę z pełnymi foremkami do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić.Przed podaniem muffinki można posypać cukrem pudrem albo ozdobić bitą śmietaną oraz dodatkowymi jagodami.