Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ekspresowe muffinki jagodowe?

Opiekun artykułu: bobik
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować ekspresowe muffinki jagodowe?

Jak przygotować ekspresowe muffinki jagodowe?

Nie można oprzeć się muffinkom dodatkiem jagód. Kuszą nie tylko wyglądem, ale również smakiem, przywodząc na myśl pełnie lata. Dzięki nim każdy podwieczorek, każde drugie śniadanie stają się prawdziwą ucztą. Ze względu na to, że sklepy zazwyczaj dodają dżem jagodowy zamiast świeżych jagód, dobrze jest przygotować deser w domu. Prosto i smacznie, według poniższego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki na muffinki

    Niezbędne składniki na muffinki

    Pierwsze, o czym trzeba pamiętać przed rozpoczęciem pieczenia muffinek, to przygotowanie odpowiednich składników o dobrej jakości. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 250 g mąki pszennej,

    * 200 ml mleka,

    * 80 ml oleju roślinnego,

    * 6 łyżek cukru,

    * 4 łyżeczki cukru waniliowego,

    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    * 2 jajka,

    * 1 szklanka jagód,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotować dwie miski. Do pierwszej przesypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do drugiej wlać olej, mleko oraz wbić jajka. Zamiast mleka można użyć wody – co jest polecane osobom, cierpiącym z powodu uczulenia na mleko albo powodu nietolerancji laktozy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Składniki mokre zacząć miksować razem, tworząc gładka, dość puszystą masę. Dobra puszystość masy gwarantuje lepszy smak babeczek. Kiedy masa przybierze odpowiednią konsystencję, zacząć dodawać do niej suche składniki, najlepiej po 4 – 5 łyżek, aż do wykorzystania całości. Gdy składniki dobrze się połączą, należy dosypać jagody. Zamieszać całość łyżką.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Papierowe albo silikonowe papilotki położyć na blasze i uzupełnić je masą do 3/4 wysokości. Wsunąć całą blachę z pełnymi foremkami do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić.Przed podaniem muffinki można posypać cukrem pudrem albo ozdobić bitą śmietaną oraz dodatkowymi jagodami.

Popularne tagi
  • temperatura piekarnika
  • składniki spożywcze
  • syrop miętowy
  • papilotki
  • mąka pszenna
  • ciasteczka
  • dieta
  • przepis na muffinki dyniowe
  • puree z dyni
  • bułeczki
  • bułeczki z miodem
  • dietetyczne babeczki
  • wino
  • produkty spożywcze
  • śliwki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising