Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?

Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?
Przyjęcia koktajlowe, czyli przyjęcia ze szwedzkim stołem, na których w większości stoi się i ze sobą rozmawia, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Urządzamy tak również domowe przyjęcia, na przykład parapetówki. Kiedy jednak zdecydujemy się na tego typu imprezę, musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie o tym, by przekąski należały do tzw. finger food, to jest takiego jedzenia, które można wziąć do ręki i zjeść na jednego „gryza”, a na dodatek tak, by się nie pobrudzić. Poniżej poznasz kilka łatwych do wykonania pomysłów na takie właśnie finger food ze słonych krakersów. Miłej zabawy!
- Biedronka na chmurce  - To rodzaj przepisu, który spodoba się zwłaszcza dzieciom, uwielbiającym biedronki. Jest on banalnie prosty do przygotowania, a przy tym efekt jest zaskakująco miły dla oka. Będą ci potrzebne: 
 * krakersy,
 * pomidorki koktajlowe,
 * czarne oliwki,
 * opakowanie serka kremowego,
 * natka pietruszki.
 Na każdego krakersa nałóż łyżeczkę serka, tworząc w ten sposób białą chmurkę. Następnie na środku połóż dwie ćwiartki pomidorka koktajlowego, tworząc w ten sposób skrzydła biedronki. W miejscu, gdzie skrzydła będą się łączyć, dodaj oliwkę – główkę owada. Teraz wystarczy kompozycję przyozdobić trawką, czyli natką z pietruszki, i gotowe!
- Krakers caprese  - Sałatka caprese to znany włoski przysmak, który możemy odtworzyć także na krakersie. Będą ci potrzebne: 
 * ser mozzarella pokrojony w plastry,
 * plastry małych pomidorów,
 * listki bazylii,
 * oliwa z oliwek.
 Na krakersa połóż plaster mozzarelli. Następnie na nim ułóż plaster pomidora i skrop go oliwą z oliwek, a potem na wierzch połóż jeden listek świeżej bazylii.
- Wiosennie- Ta propozycja przypadnie do gustu wielbicielom świeżych, ale i zdecydowanych smaków, przywodzących na myśl wiosnę. Będą ci potrzebne : 
 * krakersy podłużne,
 * serek kremowy,
 * rzodkiewki,
 * ogórek,
 * kiełki rzodkiewki.
 Po jednej stronie krakersa zrób duży kleks z serka. Połóż na niego połowę plastra rzodkiewki i połowę plastra świeżego ogórka, a następnie dodaj kilka kiełków.
- Łososiowo  - Kolejna propozycja trafi zwłaszcza do serca amatorów pysznego wędzonego łososia. Będą ci potrzebne: 
 * plastry wędzonego łososia,
 * koperek,
 * serek kremowy.
 Krakersy grubo posmaruj serkiem kremowym, posyp go koperkiem, a na wierzch daj drobno pokrojonego łososia.
- Dla wielbicieli past- Nie tylko chleb może być bazą dla pysznych past zrobionych na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego. Możesz także zrobić pyszną kompozycję z krakersami.Będą ci potrzebne: 
 * krakersy,
 * dowolna pasta (jajeczna, serowa, z makreli, z łososia, z tuńczyka, itd.),
 * natka pietruszki/bazylia/szczypiorek – do wyboru.
 Na środku każdego krakersa utwórz małą górkę z wybranej przez siebie pasty. Następnie dodaj zielony akcent ze szczypiorku, natki lub bazylii.

















