Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?

Opiekun artykułu: checkler
Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?

Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?

Przyjęcia koktajlowe, czyli przyjęcia ze szwedzkim stołem, na których w większości stoi się i ze sobą rozmawia, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Urządzamy tak również domowe przyjęcia, na przykład parapetówki. Kiedy jednak zdecydujemy się na tego typu imprezę, musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie o tym, by przekąski należały do tzw. finger food, to jest takiego jedzenia, które można wziąć do ręki i zjeść na jednego „gryza”, a na dodatek tak, by się nie pobrudzić. Poniżej poznasz kilka łatwych do wykonania pomysłów na takie właśnie finger food ze słonych krakersów. Miłej zabawy!

Advertising
Advertising
  • Biedronka na chmurce

    Biedronka na chmurce

    To rodzaj przepisu, który spodoba się zwłaszcza dzieciom, uwielbiającym biedronki. Jest on banalnie prosty do przygotowania, a przy tym efekt jest zaskakująco miły dla oka. Będą ci potrzebne:
    * krakersy,
    * pomidorki koktajlowe,
    * czarne oliwki,
    * opakowanie serka kremowego,
    * natka pietruszki.
    Na każdego krakersa nałóż łyżeczkę serka, tworząc w ten sposób białą chmurkę. Następnie na środku połóż dwie ćwiartki pomidorka koktajlowego, tworząc w ten sposób skrzydła biedronki. W miejscu, gdzie skrzydła będą się łączyć, dodaj oliwkę – główkę owada. Teraz wystarczy kompozycję przyozdobić trawką, czyli natką z pietruszki, i gotowe!

  • Krakers caprese

    Krakers caprese

    Sałatka caprese to znany włoski przysmak, który możemy odtworzyć także na krakersie. Będą ci potrzebne:
    * ser mozzarella pokrojony w plastry,
    * plastry małych pomidorów,
    * listki bazylii,
    * oliwa z oliwek.
    Na krakersa połóż plaster mozzarelli. Następnie na nim ułóż plaster pomidora i skrop go oliwą z oliwek, a potem na wierzch połóż jeden listek świeżej bazylii.

  • Wiosennie

    Ta propozycja przypadnie do gustu wielbicielom świeżych, ale i zdecydowanych smaków, przywodzących na myśl wiosnę. Będą ci potrzebne :
     * krakersy podłużne,
    * serek kremowy,
    * rzodkiewki,
    * ogórek,
    * kiełki rzodkiewki.
    Po jednej stronie krakersa zrób duży kleks z serka. Połóż na niego połowę plastra rzodkiewki i połowę plastra świeżego ogórka, a następnie dodaj kilka kiełków.

  • Łososiowo

    Łososiowo

    Kolejna propozycja trafi zwłaszcza do serca amatorów pysznego wędzonego łososia. Będą ci potrzebne:
    * plastry wędzonego łososia,
    * koperek,
    * serek kremowy.
    Krakersy grubo posmaruj serkiem kremowym, posyp go koperkiem, a na wierzch daj drobno pokrojonego łososia.

  • Dla wielbicieli past

    Nie tylko chleb może być bazą dla pysznych past zrobionych na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego. Możesz także zrobić pyszną kompozycję z krakersami.Będą ci potrzebne:
    * krakersy,
    * dowolna pasta (jajeczna, serowa, z makreli, z łososia, z tuńczyka, itd.),
    * natka pietruszki/bazylia/szczypiorek – do wyboru.
    Na środku każdego krakersa utwórz małą górkę z wybranej przez siebie pasty. Następnie dodaj zielony akcent ze szczypiorku, natki lub bazylii.

Popularne tagi
  • imprezowe przekąski
  • czosnek
  • pesto
  • przyprawy
  • frittata
  • sos sojowy
  • warzywa sezonowe
  • religia
  • olej roślinny
  • cebula
  • kuchnia włoska
  • ananas
  • dania główne
  • naczynie żaroodporne
  • menu na spotkanie z przyjaciółmi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising