Przepis na pesto z natki pietruszki

Przepis na pesto z natki pietruszki
Pesto to specyficzny rodzaj włoskiego gęstego sosu wykonywanego tradycyjnie z liści świeżej bazylii, oliwy z oliwek, twardego sera, orzeszków oraz soli. Ma on niezwykle intensywną zieloną barwę i świetnie nadaje się jako dodatek do makaronów, kanapek, ale również sałatek czy słonych przekąsek, takich jak chociażby krakersy. Jak to zwykle bywa, pesto uległo z biegiem czasu licznym modyfikacjom i obecnie wykonuje się je w różnych konfiguracjach, zmieniając nawet jego podstawowy składnik, czyli bazylię. Dzisiaj poznasz przepis na zielony sos ze składnika, który bardzo dobrze jest nam znany i chętnie przez nas używany w kuchni, a mianowicie natki pietruszki. Receptura ta będzie nawiązywać do tradycji włoskich, gdyż będziemy przygotowywać pesto w moździerzu.
Jeśli nie masz moździerza, możesz oczywiście użyć blendera – wówczas przygotowanie pesto pójdzie jeszcze szybciej.
- Przygotowanie składników- Natkę pietruszki umyj dokładnie pod zimną wodą, a następnie odłóż na durszlak, aby ociekła i wyschła. Następnie posiekaj ją drobno. Mały kawałek parmezanu (lub innego twardego sera) zetrzyj na tarce – wystarczą dwie łyżki. Słonecznik wrzuć na suchą i rozgrzaną patelnię. Podpraż go, ale lekko, nie trzymaj go na patelni zbyt długo, gdyż wówczas mógłby za bardzo zdominować smak naszego pesto. Czosnek obierz, a następnie rozgnieć go, posyp odrobiną soli i bardzo drobno posiekaj. 
- Przygotowywanie pesto  - Do miski moździerzowej wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, podprażone delikatnie pestki słonecznika oraz starty żółty ser. Posyp wszystko szczyptą pieprzu oraz soli. Zacznij ucierać składniki zebrane w misce, a po jakiejś minucie dodaj ¼ szklanki oliwy z oliwek i ucieraj dalej, aż składniki połączą się i powstanie gęsty sos. Spróbuj go i jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą oraz pierzem. Pesto przełóż do wymytego i szczelnie zamykającego się słoiczka. Przechowuj je w lodówce. 
- Sposób podania  - Pesto możesz używać do posmarowania kanapek, ale możesz także skomponować z niego obiad. Wystarczy ugotować makaron i dodać do niego trochę pesto, by zjeść prawdziwe włoskie danie. Makaron możesz posypać jeszcze odrobiną startego żółtego sera. Smacznego! 
















