Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na cukinię faszerowaną szynką

Opiekun artykułu: danek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 50 min.
Przepis na cukinię faszerowaną szynką

Przepis na cukinię faszerowaną szynką

Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się zarówno jako dodatek do dań (na przykład lecza lub zupy warzywnej), ale także jako baza (np. zupa-krem z cukinii, makaron z cukinii). Można ją podawać zarówno jako danie główne, ale także jako przystawkę. Ze względu na jej delikatny oraz dość neutralny smak, doskonale łączy się z wieloma różnymi składnikami, czego dowodem jest przepis na faszerowane oraz pieczone cukinie z dodatkiem sera, pieczarek i szynki. Koniecznie wypróbuj ten przepis, póki sezon na to pyszne i zdrowe warzywo trwa.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na 3 porcje:

3 małe cukinie, nieprzerośnięte

250 g pieczarek

300 g żółtego sera lub mozzarelli

200 g szynki

1 średnia cebula czerwona

2 ząbki czosnku

tłuszcz do smażenia (oliwa lub dobrej jakości olej)

6 łyżeczek masła

sól i pieprz

oregano suszone

Na 3 porcje: 3 małe cukinie, nieprzerośnięte 250 g pieczarek 300 g żółtego sera lub mozzarelli 200 g szynki 1 średnia cebula czerwona 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia (oliwa lub dobrej jakości olej) 6 łyżeczek masła sól i pieprz oregano suszone
  • Przygotowanie cukinii

    W pierwszej kolejności należy przygotować cukinie. Weź trzy małe, nieprzerośnięte cukinie i umyj je dokładnie, a następnie przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż z nich gniazda nasienne, tworząc w ten sposób otwór na dodatki. W każdy otworze po gnieździe nasiennym umieść jedną łyżeczkę masła o temperaturze pokojowej. Rozprowadź masło po cukinii.

  • Przygotowanie farszu

    Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz jedną pokrojoną drobno cebulkę czerwoną oraz dwa przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane z solą ząbki czosnku. Przysmażaj wszystko razem przez około dwie minuty.Po tym czasie wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę pieczarki oraz posól je szczyptą soli. Powinny one wówczas puścić wodę. Przysmażaj całość na małym ogniu aż do momentu, kiedy woda wyparuje.Kiedy to nastąpi, wrzuć do farszu pokrojoną w dużą kostkę szynkę. Wszystko razem wymieszaj i spróbuj. Dopraw pieprzem i jeśli trzeba, to jeszcze solą.

  • Faszerowanie

    Połówki warzyw ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczaj w nich farsz za pomocą łyżeczki, ugniatając delikatnie, by zmieściło się jak najwięcej nadzienia. Teraz posyp każdą cukinię startym żółtym serem lub też startą mozzarellą – wedle upodobań i posyp suszonym oregano.

  • Pieczenie

    Piekarnik ustaw na 180°C i dobrze go rozgrzej, po czym włóż blaszkę z cukiniami. Będą zapiekały się około 25 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Faszerowane cukinie możesz podawać jako formę przystawki lub obiadu. Serwuj je na ciepło z dodatkiem ketchupu, sosu pomidorowego lub czosnkowego. Smacznego!

Popularne tagi
  • tort naleśnikowy
  • boczek
  • przecier pomidorowy
  • mleko
  • grzybobranie
  • sezon na grzyby
  • placuszki jogurtowe
  • placki z ananasem
  • kalafior zapiekany z boczkiem
  • kminek
  • muffinki
  • szpinak
  • zasady żywieniowe
  • ryż na ostro
  • finger food
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising