Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić mini calzone z oliwkami?

Opiekun artykułu: prosiaczek
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Jak zrobić mini calzone z oliwkami?

Jak zrobić mini calzone z oliwkami?

Calzone – ta włoska potrawa stanowi pole do popisu dla Waszej kucharskiej inwencji twórczej. Pizza zawijana na kształt pieroga, a w nim Wasze pomysły. Calzone możesz przygotować z mięsem. Ja proponuję wersję bezmięsną z parmezanem i oliwkami. Serwując calzone, nie zapominaj, że najlepiej smakuje z pomidorowym lub czosnkowym sosem. Bez ziół calzone się nie obejdzie, ozdób potrawę listkami bazylii lub oregano.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

40 dag mąki

2 – 3 dag drożdży

2 łyżki oliwy

1 łyżka cukru

sól

Farsz:

2 – 3 kolorowe papryki

2 cebule

10 – 15 groszku konserwowego

25 dag blanszowanych brokułów

20 dag pieczarek

1 duży pomidor

10 – 20 dag startego parmezanu

garść oliwek

2 łyżki oliwy do duszenia

2 ząbki czosnku

oregano, rozmaryn, pieprz i sól

Ciasto: 40 dag mąki 2 – 3 dag drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka cukru sól Farsz: 2 – 3 kolorowe papryki 2 cebule 10 – 15 groszku konserwowego 25 dag blanszowanych brokułów 20 dag pieczarek 1 duży pomidor 10 – 20 dag startego parmezanu garść oliwek 2 łyżki oliwy do duszenia 2 ząbki czosnku oregano, rozmaryn, pieprz i sól
  • Ciasto na pizzę calzone

    Przesiej przez sitko mąkę do miski, dosyp szczyptę soli. W mące zrób dołek i włóż pokrojone drobno drożdże, dodaj łyżkę cukru i szklankę letniej wody. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Dodaj do niego oliwę i ponownie odstaw, aby wyrosło.

  • Przygotowanie farszu

    Przygotowanie farszu

    Paprykę i cebulę drobno pokrój. Podsmaż warzywa na oliwie. Dodaj wcześniej umyte, obrane i pokrojone pieczarki. Duś warzywa około 5 minut. Kolejno dodaj brokuły, groszek i duś farsz przez następne 3 minuty. Na koniec dodaj pomidory, oliwki i ser. Ostatnią postać farszu duś przez chwilkę. Na sam koniec dopraw warzywa ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem wedle swojego uznania.

  • Przygotowanie pierogów calzone

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 3 mm grubości. Wykrój z placka 4 prostokąty, a na nich ułóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj wodą i zlep w postać dużego pieroga.

  • Pieczenie calzone

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180° Celsjusza. Włóż calzone i piecz przez około 30 minut, aż nabiorą rumianego koloru.

  • Sposób podania

    Sposób podania

    Calzone podaje się od razu po wyjęciu z piekarnika z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Popularne tagi
  • zdrowe odżywianie
  • farsz z ryżu
  • orzechy włoskie
  • ser
  • słodko-ostra marynata
  • szaszłyki
  • przepis na kulki dyniowe
  • spotkanie towarzyskie
  • miąższ z kalarepy
  • placki ziemniaczane
  • kalarepa z farszem
  • słodycze
  • potrawa duszona
  • piekarnik
  • jajka zapiekane w ziemniakach
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising