Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalną sałatkę z makaronu ryżowego i krewetek?

Opiekun artykułu: iskaa
Jak zrobić oryginalną sałatkę z makaronu ryżowego i krewetek?

Jak zrobić oryginalną sałatkę z makaronu ryżowego i krewetek?

Dania z krewetkami nie są już od dawna tak egzotyczne, jak bywały dawniej. Krewetki weszły do polskiego jadłospisu i często pojawiają się w daniach z makaronem. Zazwyczaj dotyczy to spaghetti, do którego pasują idealnie, lecz można wykorzystać je także w sałatce.Sałatka z makaronem ryżowym oraz krewetkami stanowi nie tylko przystawkę, ale także sycące danie, którym można uraczyć gości podczas spotkania towarzyskiego.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby z powodzeniem wykonać smaczną sałatkę, potrzebne są składniki na jej główną część oraz sos. Do sałatki potrzeba:
    * 150 g pomidorków koktajlowych,
    * 100 g makaronu ryżowego,
    * 40 g ogórka zielonego,
    * 10 krewetek Black Tiger,
    * 1 papryczka chili,
    * 3 łyżki orzeszków ziemnych, solonych,
    * 3 łyżki szczypiorku posiekanego.
    Do sosu potrzebne będą:
    * 1/3 szklanki octu ryżowego,
    * 3 łyżki soku z limonki,
    * 2 łyżki cukru brązowego,
    * 1 łyżka imbiru startego,
    * 1/2 łyżki sosu sojowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Makaron ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ze względu na to, że makaron ryżowy jest długi, należy go podzielić nożyczkami na mniejsze części. Odstawić w misce na bok.Jeżeli krewetki są mrożone, trzeba je rozmrozić przed użyciem oraz oczyścić, jeśli tego wymagają, czyli odciąć głowę, ściągnąć pancerz, usunąć wnętrzności.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie pomidorki umyć i przekroić na połówki. Odstawić na bok na talerzyku. Ogórka umyć, obrać ze skórki, po czym pokroić na paski. Warzywa odstawić do późniejszego wykorzystania i przejść do wykonania sosu. Do rondelka przełożyć imbir, cukier, ocet ryżowy i postawić na średnim ogniu. Zagotować, a gdy zacznie wrzeć, włożyć do niego krewetki. Gotować przez 1 minutę, aż lekko zmienią kolor. Zdjąć z gazu i dodać sos sojowy, sok z limonki oraz posiekaną drobno papryczkę chili. Wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do makaronu w misce przełożyć pomidory, ogórki, krewetki, a następnie całość polać sosem. Na koniec posypać orzeszkami ziemnymi – można je posiekać – oraz szczypiorkiem. Lekko zamieszać i podawać od razu po przyrządzeniu.

Popularne tagi
  • kuchnia światowa
  • fasolka szparagowa świeża
  • małże
  • surówka z białej kapusty
  • płatki migdałowe
  • ogórek małosolny
  • sałatka z kurczakiem i mango
  • przygotowanie sałatki
  • sałatka z kurczakiem i orzechami
  • chrupiąca sałatka
  • czerwona papryka
  • pestki dyni
  • jajko na twardo
  • dressing
  • roszponka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising