Advertising
Zakumaj.pl

Sałatka z szynki, szparagów i szpinaku – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: krakpol
Wymagany czas: 35 min.
Sałatka z szynki, szparagów i szpinaku – jak ją przyrządzić?

Sałatka z szynki, szparagów i szpinaku – jak ją przyrządzić?

Sałatkę można zrobić z najbardziej fantazyjnych produktów. Zazwyczaj nie istnieje obawa, że będzie miała dziwny smak. Z tego powodu połączenie szynki, szparagów oraz szpinaku to fascynujące doznanie smakowe. Przekonaj się o tym sama, przyrządzając sałatkę zgodnie z poniższym przepisem.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby sałatka smakowała wyśmienicie i stała się głównym punktem kolacji, potrzebne są świeże składniki spożywcze, a w tym:

    * 250 g szparagów,

    * 250 g szpinaku,

    * 100 g szynki,

    * 50 g chleba,

    * 15 g parmezanu,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 4 szalotki,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 2 łyżki soku z cytryny,

    * 1 łyżeczka miodu,

    * 1 łyżka octu balsamicznego,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Pokroić chleb w kostkę i natrzeć go oliwą z oliwek. Po zrobieniu tego wysypać pieczywo na blachę do pieczenia i przypiekać, aż chleb będzie dobrze spieczony, brązowy i chrupiący.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Szparagi oczyścić, odciąć od nich twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki. Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Gdy będzie ciepła, ułożyć na niej szparagi, pamiętając, że jeden ma być obok drugiego, nie jeden na drugim. Smażyć przez 5 minut, aż zmiękną i przypieką się odpowiednio. W tym czasie pokroić szynkę na mniejsze kawałki. Dorzucić ją do szparagów, podsmażając całość jeszcze przez 2 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Szynkę ze szparagami przesypać do miski, zakrywając, aby ciepło całkiem nie uciekło. Patelni nie odstawiać, lecz wlać na nią ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i zacząć mieszać intensywnie. Do takiej mikstury dodać szpinak i mieszać go na ciepłej patelni, aż zwiędnie. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym szpinak rozłożyć na talerzyki. Ozdobić szynką ze szparagami, a na końcu grzankami z chleba. Posypać parmezanem oraz posiekaną szalotką i tak przygotowane, oryginalne danie podawać na kolację.

Popularne tagi
  • jedzenie
  • mięta
  • dodatki do sałatki
  • przepis na mizerię po węgiersku
  • woda
  • sałatka jeżynowo-szpinakowa
  • pomysł na przystawkę
  • seler naciowy
  • winogrona
  • żelatyna
  • kuchnia węgierska
  • sałatka z kurczakiem i mango
  • pomidory koktajlowe
  • sałatka z komosy ryżowej
  • przysmaki z mcdonalda
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising