Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne tacos z warzywami?

Jak zrobić pyszne tacos z warzywami?

Pozostawanie cały czas w obrębie rodzimej kuchni może być nudne. Wraz z nadejściem wiosny, gdy budzi się energia i warzyw jest coraz więcej, warto zaszaleć w kuchni i przygotować tacos. Jednak nie zwykłe tacos, pełne mięsa, lecz wegetariańskie, pełne warzyw. Wyrazisty smak dania, drażniący podniebienie, może przypaść do gustu każdemu. Oto sprawdzony przepis.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Zanim zacznie się przygotowywanie meksykańskiej potrawy, należy przygotować następujące składniki spożywcze:
    * 1 opakowanie tacos,
    * 15 dag sera owczego, twardego,
    * 1 główka sałaty,
    * 1 awokado,
    * 1 cebula czerwona,
    * 2 limonki,
    * 1/2 szklanki kukurydzy,
    * 1/2 szklanki fasoli czerwonej (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Sałatę bardzo dokładnie umyć. Najlepiej podzielić ją na listki, a następnie przepłukać każdy pod zimną wodą, bowiem osiadają na nich drobinki piasku oraz inne zbędne fragmenty grządek, na których rosną. Osuszyć.

    Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżeczką, po czym pokroić go na bardzo małe kawałeczki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę obrać z łupinki i pokroić na półksiężyce. Ser owczy posiekać ostrym nożem na kostki. Im mniejsze, tym łatwiej będzie się je dodawało do tacos. Po przygotowaniu warzyw oraz sera otworzyć łódeczki tacos. Ułożyć je na talerzu.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do każdego tacos włożyć po 1 listku sałaty, pozbawiając go wcześniej zdrewniałej, twardszej części. Na sałatę położyć awokado, ser owczy, a na ser dodać kukurydzę i opcjonalnie fasolę czerwoną z puszki. Zamiast fasolki albo kukurydzy można użyć groszku, chodzi o to, aby tacos było kolorowe, tak jak większość potraw z kuchni meksykańskiej.

    Danie podawać od razu po przygotowaniu. Tacos bardzo dobrze smakuje z dodatkiem soku z limonki, sosu czosnkowego albo pomidorowego z chili. Smacznego!