Advertising
Zakumaj.pl

Podstawowy przepis na meksykańską quesadillę

Opiekun artykułu: rynta
Advertising
Podstawowy przepis na meksykańską quesadillę

Podstawowy przepis na meksykańską quesadillę

Wiele osób choć raz w życiu, choćby nawet w fast foodowej restauracji, próbowało meksykańskiej tortilli – placka wykonanego tradycyjnie z mąki kukurydzianej, a w niektórych regionach Meksyku z pszennej. Słowo quesadilla oznacza potrawę przygotowaną z dwóch placków tortilli połączonych ze sobą roztopionym żółtym serem (queso to po hiszpańsku ser). Jest to doskonała przekąska zastępująca te kupne, ale może również służyć jako pełnowartościowy obiad, jeśli do sera doda się inne składniki, jak chociażby paprykę, pieczarki czy szpinak. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na quesadilla, który może posłużyć ci do twoich kulinarnych eksperymentów z różnymi dodatkami.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

350- – 400 g sera cheddar (lub innego)