Zakumaj.pl

Podstawowy przepis na meksykańską quesadillę

Podstawowy przepis na meksykańską quesadillę

Wiele osób choć raz w życiu, choćby nawet w fast foodowej restauracji, próbowało meksykańskiej tortilli – placka wykonanego tradycyjnie z mąki kukurydzianej, a w niektórych regionach Meksyku z pszennej. Słowo quesadilla oznacza potrawę przygotowaną z dwóch placków tortilli połączonych ze sobą roztopionym żółtym serem (queso to po hiszpańsku ser). Jest to doskonała przekąska zastępująca te kupne, ale może również służyć jako pełnowartościowy obiad, jeśli do sera doda się inne składniki, jak chociażby paprykę, pieczarki czy szpinak. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na quesadilla, który może posłużyć ci do twoich kulinarnych eksperymentów z różnymi dodatkami.

  • Przygotowanie tortilli

    Przygotowanie tortilli

    Twoim pierwszym zadaniem będzie przygotowanie placków tortilli. Oczywiście, możesz pominąć ten punkt i udać się do sklepu po gotowe tortille, ale te przyrządzone w domu, bez żadnych niepotrzebnych składników i spulchniaczy, będą smakowały lepiej. Jeśli twoja mama lub babcia robiła ci kiedyś podpłomyki, a ty ją podglądałeś w kuchni, z pewnością dasz sobie radę z tym przepisem. Mąkę kukurydzianą zmieszaj z wodą, oliwą z oliwek oraz szczyptą soli, a następnie bardzo dobrze zagnieć, aż do momentu, kiedy ciasto przestanie być klejące i swobodnie odejdzie ci od rąk. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie podziel je na kulki (z tego przepisu powinno ich wyjść około 6, czyli wystarczy na 3 quesadille) i rozwałkuj je. Smaż je z obu stron na patelni bez tłuszczu przez minutę albo dwie, aż zobaczysz na plackach pęcherzyki powietrza. Uważaj, żeby ich nie spalić. Następnie odłóż je na talerz.

  • Quesadilla

    Wykonanie quesadilli jest banalnie proste i szybkie, zwłaszcza jeśli zdecydowałaś się na kupne placki. Weź jeden placek i rozrzuć na nim drobno starty ser, zostawiając puste brzegi. Połóż na nim drugą tortillę, dociśnij ją dobrze i przełóż dwa placki złączone serem na patelnię bez tłuszczu. Smaż chwilę z jednej strony, a potem z drugiej, aż ser się rozpuści.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Kiedy quesadilla będzie gotowa, zdejmij ją z patelni i przełóż na talerz. Pokrój w trójkąty tak jak pizzę oraz podawaj z domowymi lub kupnymi dipami. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

350- – 400 g sera cheddar (lub innego)