Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić sałatkę z egzotycznych owoców?

Opiekun artykułu: mistrzyni
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić sałatkę z egzotycznych owoców?

Jak przyrządzić sałatkę z egzotycznych owoców?

Owoce egzotyczne to świetny sposób nie tylko na ozdobienie drinka, ale również na doskonały deser na popołudnie oraz w czasie spotkania z bliskimi. Deserem tym jest sałatka owocowa, zdrowa, nie obciążająca żołądka oraz kolorowa. Żeby przygotować taki przysmak, nie potrzeba wiele, o czym przekonasz się, wypróbowując nasz sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Świeże oraz dobrej jakości składniki to podstawa każdej sałatki owocowej, w tym egzotycznej. Wśród potrzebnych produktów powinny znaleźć się:

    * 50 dag melona,

    * 30 dag ananasa,

    * 1 mango,

    * 1 kiwi,

    * 1/2 cytryny,

    * 1/2 laski wanilii,

    * 1 kieliszek likieru pomarańczowego,

    * 1 kieliszek soku z granatów,

    * 1/8 l śmietany,

    * 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie owoce, które mają skórkę nadającą się do mycia – umyć, po czym osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie sięgnąć po ananasa i obrać go ze skórki, zaraz po tym usuwając twardy środek. Resztę miąższu pokroić w kosteczki. Zamiast świeżego ananasa można użyć również owoców z puszki, wtedy wystarczy je tylko pokroić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mango obrać ze skórki, przekroić na pół. Wydobyć pestkę, a następnie pokroić miąższ na kawałki albo na plasterki – wedle uznania. Kiwi również pozbawić włochatej skórki i pokroić na cieniutkie plasterki. Z kolei z melona – pozbawionego skórki oraz pestek – wykonać kulki, używając do tego zaokrąglonej łyżeczki, możliwej do zakupienia w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie owoce umieścić w jednej misce. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą likier, sok z granatów i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie polać owoce i całą miskę wsunąć do lodówki na 30 minut. Gdy owoce dobrze się schłodzą, przełożyć je do miseczek lub ozdobnych salaterek. Następnie ubić śmietanę na sztywną pianę i dodać do każdej porcji sałatki. Tak przygotowany deser podawać od razu po ozdobieniu go śmietaną, dla lepszego smaku posypując wiórkami kokosowymi – choć nie jest to konieczne.

Popularne tagi
  • suróka colesław
  • nuggatsy
  • ogórek
  • łyżka
  • kolacja
  • sos czekoladowy
  • sałatka z grejpfrutem
  • kukurydza
  • upał
  • pomidory malinowe
  • menu
  • przepis na sałatkę z kapusty kiszonej
  • sałatka z ananasem
  • sałatka z kapusty
  • ciasto
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising