Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić zabielaną zupę grzybową?

Opiekun artykułu: kubowa
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Jak zrobić zabielaną zupę grzybową?

Jak zrobić zabielaną zupę grzybową?

Sezon na grzyby po dobrym grzybobraniu sprzyja różnego rodzaju rozwiązaniom kucharskim. Pamiętaj, że zebrane grzyby należy jak najszybciej po przyniesieniu do domu przetworzyć. Można zatem grzyby zamrozić po ich wcześniejszym umyciu i odsączeniu z wody. Można je wysuszyć w piekarniku nagrzanym do około 60° C z lekko uchylonymi drzwiczkami lub w specjalnej do tego celu przeznaczonej suszarce. W końcu można grzyby zamarynować w zalewie octowej, dzięki czemu będą nawet lepiej strawne. Ze świeżych proponuję zrobić pyszną zabielaną zupę grzybową. Świetnie smakuje, rozgrzewa i syci.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

70 – 80 dag grzybów

cebula

2 – 3 łyżki masła

włoszczyzna

2 ząbki czosnku

ziele angielskie

2 listki laurowe

gałązka tymianku

gałązka rozmarynu

3 – 4 ziemniaki średniej wielkości

100 ml śmietany

łyżka mąki

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

70 – 80 dag grzybów cebula 2 – 3 łyżki masła włoszczyzna 2 ząbki czosnku ziele angielskie 2 listki laurowe gałązka tymianku gałązka rozmarynu 3 – 4 ziemniaki średniej wielkości 100 ml śmietany łyżka mąki łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz
Wskazówki:

Zupę grzybową możesz podawać bez ziemniaków, zastępując je makaronem w różnej postaci. Dobrze smakuje również z chlebem. Pamiętaj jednak o tym, by makaronu nie gotować w zupie, straci ona apetyczny wygląd.

  • Przygotowanie grzybów i cebuli

    Przygotowanie grzybów i cebuli

    Grzyby oczyść, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozpuść masło w garnku. Włóż grzyby i cebulę, smaż, mieszając. Smaż, dopóki grzyby nie puszczą soku. Przykryj garnek pokrywką i duś przez około 10 minut.

  • Przygotowanie zupy

    Umytą i obraną włoszczyznę pokrój i dodaj do grzybów. Wlej około 2 litrów wody. Dodaj przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj zupę około 30 minut na wolnym ogniu.

  • Zagęszczanie zupy

    Zagęszczanie zupy

    Zupę możesz podać z ziemniakami. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki włóż do gotującej się zupy i gotuj około 15 minut. Następnie zagęść zupę śmietaną z mąką. Zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Popularne tagi
  • sól
  • zupa czerwona
  • chleb ciemny
  • zupa ziemniaczano-porowa
  • zupa żurek świąteczny
  • masło
  • przepis na okroszkę
  • kuchnia polska
  • mleko
  • witamina c
  • pikantna zupa
  • krem ze szparagów
  • orzeźwiająca zupa
  • koperek
  • szczaw
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising