Pyszna zupa brokułowa z serem

Pyszna zupa brokułowa z serem
Zielony brokuł jest lubianym warzywem. Nie pachnie zachwycająco, jednak jest dobrym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek, zapiekanek oraz sosów. Jeżeli na co dzień wykorzystuje się go w taki sposób, z pewnością chętnie spróbuje się również apetycznej zupy brokułowej. Oto przepis.
- Składniki na zupę  - Dobrą zupę można przygotować tylko z dobrych składników. Najlepsze są składniki świeże, jednak jeżeli pora roku nie sprzyja zakupieniu świeżego brokułu, mrożony również pozwoli przygotować dobrą zupę. Wśród składników na zupę muszą znaleźć się: 
 * 2 główki brokułów,
 * 1 szklanka mąki pszennej,
 * 1 szklanka śmietany 12%,
 * 2,5 l wody,
 * 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
 * 1,5 łyżeczki soli,
 * 3 kostki rosołowe, drobiowe,
 * 3 szklanki sera żółtego, startego,
 * 1 kg filetów drobiowych,
 * 110 g masła.
 Niezbędny jest oczywiście garnek do przyrządzenia zupy oraz ładne miseczki do ich podania.
- Krok pierwszy- W niewielkim rondelku, na małym ogniu rozpocząć rozpuszczanie masła. Gdy będzie całkowicie rozpuszczone, dodać mąkę i intensywnie zamieszać, aby powstała gęsta zasmażka. Wyłączyć ogień pod rondlem. 
- Krok drugi  - Do większego garnka nalać wody i zacząć ją podgrzewać. Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić. Pokroić w niewielkie kostki i wrzucić do bulionu.Oba brokuły umyć, a najlepiej przepłukać w wodzie z octem, żeby wywabić z nich ewentualne robaki. Odciąć różyczki brokułowe i podzielić je na mniejsze części. Wrzucić je do bulionu. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość gotować na dużym ogniu 45 minut. 
- Krok trzeci  - Łyżeczka po łyżeczce wmieszać do zupy zasmażkę, aż zacznie gęstnieć. Gotować 5 minut, po czym dołączyć do zupy śmietanę i ponownie zamieszać. 
- Krok czwarty  - Na zakończenie rozpocząć dodawanie żółtego sera. Należy wykonywać to po 1 szklance i mieszać do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Kiedy cały ser znajdzie się w zupie, jest to znak, że potrawa jest gotowa. Można ją przelewać ją do misek i podawać. 


















