Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pożywną i szybką zupę warzywną

Opiekun artykułu: kargoo
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na pożywną i szybką zupę warzywną

Przepis na pożywną i szybką zupę warzywną

Zupy to jedne z najbardziej ulubionych potraw Polaków. Robimy je często i przy różnych okazjach, jedne traktując jak świąteczną czy uroczystą przystawkę, jak chociażby rosół albo żurek w chlebie, a inne są dla nas powszedniością, jak pyszna pomidorowa albo krupnik. Zupy mają wiele zalet, między innymi rozgrzewają, są syte, a przy tym lekkostrawne i można je wykonać praktycznie na bazie wszystkich warzyw czy mięs. W imię tej zasady powstała zupa, którą w niektórych domach nazywa się niezbyt apetycznie „śmieciówką”. Nazwa rzeczywiście nieprzyjemna, za to bardzo adekwatna, jeśli spojrzelibyśmy na wielość rożności, które się w niej znajdują. Jednocześnie jest to prosta do wykonania zupa, bardzo smaczna i można w niej przemycić różne warzywa, których dzieci na co dzień nie tolerują, a w zupie je chętnie zjadają. Można przygotować ją z warzyw świeżych, jednak ten przepis wykorzystuje przede wszystkim te mrożone.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 litry wody

porcja rosołowa / dwa udka / kilka skrzydełek na bulion

6 średnich ziemniaków

500 – 700 gram mieszanki warzywnej

100 ml śmietany 18%

sól i pieprz

ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe (po 3)

2 litry wody porcja rosołowa / dwa udka / kilka skrzydełek na bulion 6 średnich ziemniaków 500 – 700 gram mieszanki warzywnej 100 ml śmietany 18% sól i pieprz ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe (po 3)
  • Gotowanie bulionu drobiowego

    Zupę warzywną można ugotować praktycznie na każdym bulionie, jednak ten drobiowy jest zdecydowanie najtańszy.

    Do garnka włóż mięso drobiowe i zalej je dwoma litrami zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach i postaw na ogniu. W momencie, kiedy się zagotuje, zmniejsz płomień. Na powierzchni wody zapewne utworzyły się brzydko wyglądające szumowinki od ścięcia się białka. Musisz je dokładnie wyjąć łyżką. Następnie gotuj bulion jeszcze przez około 15 minut, możesz go pod koniec delikatnie doprawić.

  • Gotowanie ziemniaków

    Kiedy bulion będzie powoli się gotował, ty zajmij się obieraniem ziemniaków. Następnie umyj je, a potem pokrój w średnią kostkę i wrzuć do lekko osolonego bulionu. Gotuj ziemniaki przez około 10 minut.

  • Dodawanie warzyw

    Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodaj do zupy, która nadal powinna się gotować na małym ogniu, warzywną mieszankę siedmio- lub dziewięcioskładnikową. Tej mieszkanki powinno być sporo, jeśli chcesz, aby twoja zupa była naprawdę treściwa. Teraz gotuj zupę przez około 20 – 30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie, a ona sama nabierze warzywnego smaku.

  • Zabielanie

    Osoby, które są na diecie, mogą ten krok pominąć. Zahartuj śmietanę gorącą zupą, a potem ją dodaj do garnka (zupa powinna się gotować). Teraz spróbuj zupę i dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zupę podawaj oczywiście na ciepło. Sama w sobie jest już treściwa, ponieważ ma w sobie ziemniaki, ale możesz podać do niej grzanki, grzanki z żółtym serem, a także jajko ugotowane na twardo lub na półtwardo. Smacznego!

Popularne tagi
  • danie hiszpańskie
  • blender
  • kuchnia rosyjska
  • sok z cytryny
  • zupę z rabarbaru
  • gotowanie zupy
  • zupa wiosenna
  • kwas foliowy
  • sezon na grzyby
  • kremowa zupa z cukinii
  • zupa rosyjska
  • zupa z kurczakiem
  • chleb
  • danie jednogarnkowe
  • bagietka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising