Advertising
Zakumaj.pl

Jaka jest różnica między mlekiem pasteryzowanym a UHT?

Opiekun artykułu: agau
Jaka jest różnica między mlekiem pasteryzowanym a UHT?

Jaka jest różnica między mlekiem pasteryzowanym a UHT?

Półki w sklepach uginają się niejednokrotnie od kartonów oraz butelek z mlekiem. Jest to jeden z podstawowych produktów, które znajdują się w lodówce. Jednak obecne mleko nie jest już takim samym, jakie pijali nasi dziadkowie i babcie. Aby dostać mleko zbliżone do tego sprzed dziesięcioleci, trzeba pojechać na odległą wieś lub szukać na tradycyjnych targach, a na to nie każdy ma czas oraz ochotę. Znacznie częściej sięga się po mleko, które poddawane jest obróbce, w wyniku której jest znacznie dłużej świeże, choć niekoniecznie może okazać się zdrowsze.

Advertising
Advertising
  • Proces pasteryzacji – mleko pasteryzowane

    Proces pasteryzacji – mleko pasteryzowane

    Podczas procesu pasteryzacji dochodzi do podgrzewania mleka w temperaturze 75 – 90 stopni Celsjusza. Nie jest to jednak proces długotrwały, gdyż przeprowadza się go tylko przez 15 sekund. Takie działanie ma na celu pozbycie się aktywności dwóch enzymów – katalazy oraz peroksydazy – które są produktem drobnoustrojów. Niestety, krótki proces podgrzewania mleka we wspomnianej temperaturze nie oznacza, że zostaną wyeliminowane wszystkie drobnoustroje. Dodatkowo przez ten sam proces czas przechowywania mleka i jego przydatności do spożycia nie jest tak długi jak przy mleku UHT. Mleko pasteryzowane musi być cały czas przechowywane w lodówce oraz spożyte w ciągu maksymalnie 2 – 3 dni. Decydując się na zakup tego mleka, najlepiej rozważyć jego tłustą wersję, ponieważ jest ona znacznie lepiej przyswajana przez organizm.

  • Mleko UHT

    Mleko UHT

    Mleko UHT to mleko, które jest poddawane bardzo wysokiej temperaturze. Sam skrót UHT oznacza ultra high temperature processing, czyli sterylizację mleka pod wpływem bardzo wysokiej temperatury. Jest to temperatura pomiędzy 120 a 135 stopni Celsjusza. Tak jak w przypadku mleka pasteryzowanego, mleko UHT jest poddawane podgrzewaniu zaledwie przez kilka sekund, po czym jest chłodzone w niskiej temperaturze. Chłodzenie odbywa się natychmiastowo, zaraz po zakończeniu podgrzewania. Stanowi to skuteczny sposób na usunięcie z mleka wszystkich bakterii, które mogłyby zagrażać człowiekowi, dotyczy to: salmonelli, gronkowca, ale również korzystnych bakterii, znajdujących się w nabiale.Poza nimi mleko UHT traci także liczne witaminy – zarówno witaminę B i witaminę C, jak i kwas foliowy, tj. to, co jest uznawane za cenne składniki odżywcze dla ludzkiego organizmu. Znika również wapń, który trzeba uzupełnić w inny sposób. Jeśli sprawdzi się kartony z mlekiem UHT, łatwo zauważyć, że na żadnym nie ma napisu, że zawiera wapń. Zaletą mleka UHT jest możliwość jego długiego przechowywania – gdy jest nie otwarte – nawet poza lodówką, jednak gdy już się je otworzy, trzeba je wypić w przeciągu 48 godzin.

  • Jakie mleko wybrać?

    Jakie mleko wybrać?

    W takiej sytuacji wybór mleka, które będzie stało w lodówce, nie jest łatwy. Jednak jeżeli nie ma się obiekcji co do tłustości mleka, a nie można zorganizować sobie „prawdziwego” z wiejskich okolic, wówczas jako najlepsze poleca się mleko pasteryzowane 3,2%. Jest ono szczególnie dobre dla najmłodszych, dorosłym zaleca się ograniczenie ilości spożywanego mleka, które może nie być już dobrze trawione.

Popularne tagi
  • receptura
  • ciepły napój
  • przepis na białą czekoladę
  • wiosna
  • syrop
  • nabiał
  • rozmaryn
  • zalety szpinaku
  • cukier puder
  • przepis na napój rabarbarowy
  • cydr
  • rodzaje mleka
  • koktajl ogórkowo-szpinakowy
  • przepis
  • przetwory
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising