Jakich produktów unikać przy nadciśnieniu?

Jakich produktów unikać przy nadciśnieniu?
Nadciśnienie jest poważnym problemem zdrowotnym, którego nie należy bagatelizować. Wymaga zmiany sposobu życia, rozpoczęcia aktywności fizycznej w umiarkowanym zakresie oraz zmiany diety. Oznacza to zarówno jedzenie określonych produktów, jak i niejedzenie pewnych składników spożywczych. Jakich? Podpowiadamy poniżej.
- Zakazana sól  - Sól stoi na czele listy produktów, których powinno się unikać, jeżeli choruje się na nadciśnienie. Wpływa ona na podniesienie ciśnienia, na stan krwi, na zatrzymywanie wody w organizmie oraz nadwagę, co także nie jest korzystne podczas choroby. - Dozwolona jest 1 łyżeczka soli dziennie dodana do potraw gotowanych samodzielnie. Trzeba uważać na produkty kupne, które zawierają bardzo dużo niekorzystnej soli i sodu. Są to szynki, konserwy mięsne, jak również ogórki kiszone, które choć są smaczne, nie powinny pojawiać się często u osób z nadciśnieniem. 
- Ogranicz rosół- Chociaż rosół wydaje się najzdrowszą zupą, jaka istnieje, nie dla osób z nadciśnieniem. Już jedna miska rosołu zawiera 880 mg sodu, co jest szkodliwe dla osób z nadciśnieniem. Jeżeli rosół jest przygotowywany na kostce rosołowej, sodu może być jeszcze więcej, dlatego szczególnie należy używać zup bazujących na takim dodatku oraz wszelkich zupek w proszku. 
- Frytki ziemniaczane  - Frytki są wyjątkowo smaczną przekąską i lubi je niemal każdy, jednak lecząc się na nadciśnienie, należy z nich zrezygnować. Smażone na tłuszczu są kaloryczne, a posypane dodatkowo solą, wpływają niekorzystnie na układ krwionośny oraz wagę. Nieco mniej kaloryczne są frytki pieczone w piekarniku, bez użycia dodatków takich, jak tłuszcz i sól. Jednak należy je spożywać nie częściej niż raz w miesiącu. 
- Zakazane słodycze  - Zjedzenie raz na jakiś czas ciastka lub kawałka czekolady nie zrujnuje radykalnie zdrowia, jednak nie jest wskazane codzienne jedzenie słodkich przekąsek. Czekolada, ciastka, batoniki, pralinki, wszystkie one zawierają dużo glukozy i tłuszczu, które odkładają się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej. Tym samym doprowadzają do nadwagi, która wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego. 
- Ogranicz margarynę  - Osoby cierpiące na problemy z układem krwionośnym, w tym na nadciśnienie, często od razu ograniczają masło na rzecz margaryny. Okazuje się jednak, że margaryna również nie jest gwarancją zdrowia, ponieważ może zawierać tłuszcze trans. One z kolei muszą być całkowicie wykluczone z diety. - Najlepiej zastąpić margarynę pastą z awokado, którą można jadać z różnymi dodatkami. Jeśli jednak nie chce się rezygnować z margaryny, warto poszukać takiej, w której nie ma żadnych niekorzystnych składników. 


















