Advertising
Zakumaj.pl

Których produktów należy unikać podczas migreny?

Opiekun artykułu: pooka
Których produktów należy unikać podczas migreny?

Których produktów należy unikać podczas migreny?

Migrena jest bardzo przykrą dolegliwością, silny ból głowy potrafi trwać nawet trzy kolejne dni. Nie zawsze pomagają typowe środki przeciwbólowe. Przyczyny migreny są złożone, należy do nich zaliczyć między innymi składniki naszej diety. Nawet bardzo zdrowy produkt może ze względu na zawartość określonego składnika być przyczyną ataku migrenowego. Dlatego warto wiedzieć, czego nie należy jeść, jeśli ma się skłonność do migren. Tym bardziej należy unikać tych produktów w razie ataku choroby. Czego nie należy jeść podczas migreny, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Aspartam

    Aspartam

    Aspartam (E-951) jest syntetyczną substancją słodzącą znaną także pod nazwą Nutrasweet. Jest 200 razy słodszy od cukru i dlatego dodaje się go do produktów o obniżonej wartości kalorycznej (niskokaloryczne jogurty, ciastka bez cukru, batoniki light). Tymczasem mimo wielu pozytywnych opinii na jego temat nie jest substancją obojętną dla zdrowia. Wywołuje bóle głowy i migreny, a ponadto kumuluje się w organizmie. Dlatego osoby mające skłonność do migren powinny go unikać. Aspartam występuje przede wszystkim w sztucznych słodzikach, zastępujących zwykły cukier. Dodaje się go do miętowej gumy do żucia (Orbit) i pastylek odświeżających oddech oraz cukierków miętowych. Zawierają go także owocowe napoje gazowane, napoje i batoniki odżywcze, polewy do lodów, kakao błyskawiczne. Znajdziemy go także w płatkach śniadaniowych czy ketchupach oraz paczkowanych wędlinach i rybach.

  • Glutaminian sodu

    Glutaminian sodu

    Glutaminian sodu jest substancją niezastąpioną w przemyśle spożywczym ze względu na to, że poprawia smak i zapach potraw. Stosuje się go w rozmaitych koncentratach, bulionach w kostkach, mieszankach przypraw, zupach błyskawicznych, daniach w kubkach czy torebkach, sosach w proszku, daniach gotowych. Występuje również w daniach kuchni chińskiej (w sosie sojowym). Jest składnikiem aromatu dymu wędzarniczego (należy zatem unikać produktów wędzonych). Występuje także w chipsach. Jeśli spożywamy dużo takich produktów, jesteśmy narażeni na bóle głowy. Dlatego osoby skłonne do migren zdecydowanie powinny ich unikać. W zasadzie powinny w ogóle zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności zawierającej różne dodatki chemiczne, a przy zakupie zawsze starannie czytać etykiety. Glutaminian sodu może występować pod różnymi nazwami, między innymi roślinny hydrolizat białkowy, ekstrakt z autolizowanych drożdży albo aromat naturalny.

  • Tyramina

    Tyramina

    Tyramina jest związkiem organicznym występującym w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które były długo przechowywane lub zostały poddane fermentacji. Wchodzi w skład białek. U niektórych osób występuje nietolerancja tyraminy spowodowana brakiem enzymu, umożliwiającego jej rozkład. Gdy we krwi występuje dużo tego związku, dochodzi do gwałtownego kurczenia się, a następnie rozszerzania naczyń krwionośnych. Jest to przyczyną migreny. Ból może pojawić się nawet kilkanaście godzin po posiłku, w którego skład wchodziły produkty zawierające tyraminę.Oto lista takich produktów:
    * sery żółte miękkie i twarde,
    * sery pleśniowe,
    * czekolada,
    * śledzie,
    * wędzone i marynowane ryby,
    * czerwone mięso,
    * wątróbki drobiowe,
    * sos sojowy,
    * ciemne piwo,
    * czerwone wino,
    * drożdże,
    * owoce cytrusowe,
    * przejrzałe banany,
    * mocna kawa lub czarna herbata.

  • Kofeina

    Kofeina

    Kofeina wpływa na ciśnienie krwi oraz rytm serca. Jest dodawana do leków przeciwbólowych i przeciwmigrenowych, ponieważ dzięki jej zawartości są one skuteczniejsze i lepiej zwalczają ból. Jednak dla części osób cierpiących na migreny jest ona niewskazana, gdyż powoduje ataki. Osoby uzależnione od kofeiny, które na przykład piły dużo kawy i zrezygnowały z tego, są narażone na ataki migreny spowodowane odstawieniem. Dlatego nie powinno się tego robić nagle, lecz stopniowo, by organizm zdążył się przyzwyczaić. Osoby skłonne do migren powinny być ostrożne w kwestii produktów zawierających kofeinę. Znajduje się ona w kawie, coca-coli i podobnych napojach, owocowych napojach gazowanych, czekoladzie, lekach przeciwbólowych.

Popularne tagi
  • picie wody
  • przekąski
  • choroby
  • walory smakowe
  • przepis
  • mąka pszenna
  • co należy jeść na kolację
  • ciąża
  • medycyna ludowa
  • układ kostny
  • jak czytać etykiety
  • indyk
  • zalety herbaty ziołowej
  • aloes
  • hormony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising