Advertising
Zakumaj.pl

Lecznicza moc przypraw

Opiekun artykułu: kacperp
Lecznicza moc przypraw

Lecznicza moc przypraw

Pojawiają się w kuchni niemal u wszystkich, może nie w kompletnym zestawie, jednak niektórych używa się bardzo często. Przyprawy – bo o nich mowa – sprawiają, że potrawy smakują wyjątkowo. Obecnie służą przede wszystkim do poprawiania smaku jedzenia, jednak ich właściwości są o wiele szersze, o czym jedni już zapomnieli, a inni przypominają sobie ze względu na modę. Poza poprawianiem smaku wiele z przypraw ma właściwości lecznicze lub poprawiające kondycję organizmu. Jedyne, co trzeba zrobić, to zdawać sobie sprawę, które do czego służą, i wykorzystać to.

Advertising
Advertising
  • Goździki

    Goździki

    Kojarzą się przede wszystkim ze świętami i piernikami, do których się je dodaje, z sosami do mięs, których są elementem i grzańcami, których smak podkreślają – goździki, bo o nich mowa, poza podkreślaniem aromatu mają również inne zalety. Nie bez powodu wykorzystuje się je szczególnie w czasie zimy. Mają właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe i odkażające. Powoduje to, że wspomagają leczenie przeziębień, a nawet im zapobiegają. Mogą również zapobiegać bezsenności, dlatego wypicie herbaty z goździkami godzinę przed snem w znaczący sposób poprawia jakość snu oraz tempo zasypiania.

  • Cynamon

    Cynamon

    Jedna z najbardziej znanych i lubianych przypraw, co zawdzięcza swojemu słodkawemu smakowi oraz przyjemnemu zapachowi. Często dodawana do deserów, jest dobrą alternatywą dla cukru, który w nadmiarze szkodzi. Poza przyjemnością smaku, ma również inne zalety, o których nie każdy wie, a warto. Przede wszystkim działa uspokajająco, więc dobrze jest dodawać go do jedzenia w czasie, gdy się jest zdenerwowanym lub cierpi z powodu lekkich zaburzeń nerwowych. Wspomaga również trawienie, dzięki czemu można pozbyć się uczucia ciężkości, nawet po ciężkostrawnym jedzeniu. Cynamon to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy walczą z wysokim cholesterolem.

  • Imbir

    Imbir

    Nie jest dodawany do potraw bardzo często, jednak coraz chętniej sięga się po niego zarówno w zmielonej postaci, jak i jako korzeń do wykorzystania w kuchennych eksperymentach. Niektórzy nawet robią z niego nalewki, które są świetnym produktem w czasie jesieni i zimy, kiedy trzeba zadbać o poprawę odporności. Imbir chroni organizm przed przeziębieniem, rozgrzewa, a także doskonale wpływa na układ pokarmowy. Niweluje uczucie ciężkości po jedzeniu, poprawia trawienie, a w przypadku zatruć działa przeciwwymiotnie. Dodatkowym działaniem imbiru jest leczenie migren, które są męczącą przypadłością niejednej osoby, szczególnie kobiet.

  • Anyż

    Anyż

    Kojarzony jest głównie z cukierkami anyżowymi, jednak można go dodawać również do potraw i napojów. Ma bardzo korzystne działanie dla układu pokarmowego, którego pracę reguluje, więc powinny go stosować wszystkie osoby, które mają problemy z przemianą materii i poprawnym trawieniem. Jego specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu, jednak jeżeli dodaje się go niewiele, nie jest aż tak odczuwalny, natomiast jego lecznicze właściwości nadal działają. Poza działaniem na jelita ma także możliwości zwiększające potencję, więc bywa traktowany jak afrodyzjak.

Popularne tagi
  • krążenie
  • picie wody
  • jak przyprawiać potrawy
  • oczy
  • osłabienie umysłowe
  • brokuły
  • czekolada biała
  • kondycja fizyczna
  • e250
  • chude mleko
  • naturalny syrop
  • zalety szczawiu
  • owoce
  • tempo odchudzania
  • zwierzę
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising