Zakumaj.pl

Łosoś z piekarnika – jak go zrobić?

Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Łosoś z piekarnika – jak go zrobić?

Łosoś budzi kontrowersje. Niektórzy nie wyobrażają sobie uroczystej kolacji bez dania z nim w roli głównej, inni są sceptyczni, przekonując, że jest wiele smaczniejszych ryb. Jest to kwestia gustu, jednak łososia z piekarnika warto spróbować przynajmniej raz, zwłaszcza że jego mięso jest bardzo delikatne oraz rozpływa się w ustach – w sam raz na obiad, w sam raz na kolację w gronie bliskich znajomych.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie dania z łososia wymaga przygotowania świeżych i dobrej jakości produktów, pomiędzy którymi powinny się znaleźć:

    * 1,5 kg fileta z łososia,

    * 7 dag masła,

    * 1 cytryna,

    * 1 limonka,

    * 1/2 pęczka koperku,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowanego łososia dokładnie umyć i obrać ze skórki. Jeżeli ma ości, również je usunąć, żeby nie stanowiły zagrożenia ani nie sprawiały problemów podczas późniejszego jedzenia. Po wykonaniu pierwszych zabiegów jeszcze raz przepłukać, po czym pokroić na mniejsze porcje. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok. Skropić sokiem rybę, posypać solą, pieprzem oraz odłożyć na 1 godzinę, żeby przesiąkła smakiem dodatków. Najlepiej przykryć całość folią aluminiową i pozostawić w chłodnym miejscu – wkładanie do lodówki nie jest konieczne, choć można tak zrobić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Koperek przepłukać pod zimną wodą. Sięgnąć po naczynie żaroodporne i wysmarować je cienko masłem. Wyłożyć koperkiem. Dzięki niemu ryba będzie miała piękny zapach. Zamarynowane w soku limonkowym kawałki łososia ułożyć w naczyniu i obłożyć masłem, które pozostało po smarowaniu formy. Masło nada rybie więcej soczystości, kiedy wyparują z niej już naturalne soki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Naczynie z łososiem przykryć pokrywką i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec przez 25 minut, aż ryba będzie dobrze upieczona, delikatna oraz soczysta. Od razu po upieczeniu odkładać rybę na talerze i polewać sokiem z cytryny, który dodatkowo wzmocni smak łososia. Zamiast polewania sokiem, do każdego kawałka można dodać ćwiartkę cytryny, żeby gość polał ją sobie samodzielnie. Idealnym dodatkiem, który sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca, jest ryż, ugotowany na sypko.