Advertising
Zakumaj.pl

Napar z dzikiej róży – doskonały lek na przeziębienie

Opiekun artykułu: niezbedny
Napar z dzikiej róży – doskonały lek na przeziębienie

Napar z dzikiej róży – doskonały lek na przeziębienie

Dzika róża jest wyjątkową rośliną, która ma duże zastosowanie w domowym leczeniu oraz tzw. medycynie ludowej. Jest stosowana jako pomoc w leczeniu zarówno drobnych, jak i poważniejszych dolegliwości, lecz jej ma zastosowanie również w kuchni. Wina i dżemy to smakołyki lubiane od pokoleń. Równie cenny jest także napar z dzikiej róży, pomocny w czasie przeziębienia.

Advertising
Advertising
  • Zalety dzikiej róży

    Zalety dzikiej róży

    Główną zaletą dzikiej róży, rosnącej powszechnie przy domach oraz w lasach, jest duża ilość witaminy C. Wspomaga ona działanie całego organizmu, lecz szczególnie niezbędna jest w czasie przeziębienia oraz grypy. Wspiera również działanie układu krążenia oraz jakość naczynek krwionośnych. Dodatkową zaletą jest pozytywny wpływ na układ pokarmowy, zwłaszcza na wątrobę, oraz na problemy reumatyczne. Pomaga również w łagodzeniu stresu i łagodzi silne napięcie układu nerwowego.

  • Składniki na napar

    Składniki na napar

    Napar z dzikiej róży, podobnie jak sok z niej, warto stosować przede wszystkim wtedy, kiedy przeziębienie dopiero się zaczyna. Jest on w stanie zatrzymać rozwój choroby i zabić atakujące ciało bakterie. Jednak napar może stać się codziennym dodatkiem do diety, wzbogacając ją o witaminę C. Do przygotowania naparu niezbędne są:
    *1 szklanka wrzątku,
    *1 łyżka owoców dzikiej róży,
    *1 łyżka soku malinowego.
    Zamiast soku z malin można z powodzeniem użyć soku z dzikiej róży dostępnego w każdym sklepie.

  • Wykonanie naparu

    Wykonanie naparu

    Sposób przygotowania naparu z owców dzikiej róży nie jest szczególnie skomplikowany. Owoce róży trzeba umyć, a następnie włożyć do miseczki z wysokimi brzegami. Wodę zagotować i zalać nią czerwone owoce. Miskę przykryć pokrywką, po czym pozostawić na 30 minut w zacienionym miejscu. Po upływie tego czasu odcedzić całość. Owoce zostaną w sitku, a napar w kubku lub szklance. Dodać do niego sok malinowy i intensywnie zamieszać.

  • Spożywanie naparu

    Spożywanie naparu

    Ze względu na to, że dzika róża jest zdrowa i rzadko powoduje alergię, nie trzeba krępować się w jej częstym stosowaniu. Jeżeli przeziębienie atakuje, samopoczucie spada, wówczas najlepiej stosować go 2 – 3 razy dziennie. Trzeba wtedy wypijać całą, pełną szklankę. Jeżeli chce się stosować dziką różę profilaktycznie, wystarczy 1 szklanka dziennie – po południu w ramach podwieczorku albo przed zaśnięciem. Regularne przyjmowanie naparu spowoduje znaczące wzmocnienie odporności i uchroni przed chorobą.

Popularne tagi
  • leczenie przeziębienia
  • warzywo
  • ubranie na cebulkę
  • wymioty
  • długi sen
  • kiełki
  • lekkostrawna dieta
  • chemia
  • kiełki pszenicy
  • złe samopoczucie
  • odpowiednia dieta
  • naturalne sposoby na grypę
  • niemowlę
  • postępowanie z chorym z gorączką
  • dorosły
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising