Advertising
Zakumaj.pl

Które oleje są najzdrowsze?

Opiekun artykułu: chura
Które oleje są najzdrowsze?

Które oleje są najzdrowsze?

Organizm potrzebuje tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania, dlatego całkowite pozbawienie go tego elementu jest nie tylko szkodliwe, ale nawet niebezpieczne. Jednak zamiast smażenia na głębokim, pierwszym lepszym oleju zakupionym w sklepie, warto wykonać selekcję wśród olejów i wybrać takie, które są korzystne dla zdrowia. Są to najczęściej oleje tłoczone na zimno, bez oczyszczania, dzięki czemu posiadają cenne dla ciała właściwości. Dzięki nim powinny stać się stałym składnikiem jadłospisu.

Advertising
Advertising
  • Olej lniany

    Olej lniany

    Jednym z olejów, który zawiera wyjątkowo dużo cennych składników, jest olej lniany. Bywa polecany przez dietetyków jako dodatek w procesie odchudzania, ponieważ stymuluje trawienie i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jednocześnie jest zasobny w kwasy omega-3 i omega-6, które poprawiają pracę mózgu oraz chronią przed zmianami nastroju i depresją. Regularne spożywanie oleju lnianego może zatrzymać rozwój choroby. Olej jest także szczególnie dobry dla mężczyzn. Zawiera tzw. lignany, które chronią panów przed łysieniem.

  • Olej kokosowy

    Olej kokosowy

    Niezwykle popularny i polecany niemal na wszystko – od odchudzania po choroby – jest obecnie olej kokosowy. W polskiej kuchni jest on wciąż stosowany rzadko, zazwyczaj jako egzotyczny dodatek, chociaż warto zadbać o to, aby był stałym elementem w każdej kuchni. Jego główną zaletą jest bardzo duża ilość kwasu laurynowego. Pod wpływem procesów trawiennych zachodzących w organizmie zmienia się on w związki zwalczające bakterie i wirusy oraz podnoszące odporność. Dodatkowo olej kokosowy ma znaczący wpływ na obniżanie cholesterolu i tym samym zabezpieczenie układu krwionośnego przed chorobami. Sprzyja również utracie wagi oraz wchłanianiu wapnia przez układ kostny. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, choć można dodawać go także do potraw grillowanych lub smażonych.

  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy

    Przez pewien czas olej rzepakowy był spychany na margines, jednak wrócił do łask, a nawet stanowi jeden z najzdrowszych olejów. Jego istotną zaletą jest mała zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz duża nienasyconych kwasów, które są niezbędne dla mózgu i nie odkładają się jako tkanka tłuszczowa. Poza tym jest dobrym źródłem witaminy E, która wpływa na stan skóry, jej elastyczność, zmniejszanie zmarszczek oraz likwidację wolnych rodników, które uszkadzają naczynka krwionośne. Dodatkową korzyścią jest możliwość stosowania oleju rzepakowego, zarówno do sałatek, jak i do smażenia, co nie zawsze jest możliwe w przypadku olejów uznanych za najzdrowsze.

  • Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek

    Dzięki dietom odchudzającym oliwa z oliwek zrobiła zawrotną karierę wśród olejów. Polecana jest niemal do wszystkiego – do smażenia, pieczenia i doprawiania sałatek. Poza dobrym, delikatnym smakiem, ważne są jej zalety dla zdrowia. Oliwa z oliwek stanowi dobrą ochronę dla serca oraz żył, które zabezpiecza przed miażdżycą. Jednocześnie ma możliwość regulowania ciśnienia krwi i zapobiegania rozwojowi komórek rakowych. Ciekawą zaletą jest także zmniejszanie stresu oraz pozytywne działanie na skórę, dzięki czemu nazywana jest „eliksirem młodości”.

Popularne tagi
  • pełnoziarniste pieczywo
  • odwodnienie organizmu
  • kaempferol
  • sok z buraków
  • zalety miodu
  • bilans wodny
  • szkodliwe barwniki
  • leczenie bananami
  • pieczenie
  • śniadanie
  • dieta
  • trening
  • przeciwutleniacze
  • właściwości kopru włoskiego
  • maseczka miodowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising